Bron: Foto RCE

 

232 Jacob Joost Knoyen, 1558


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, de tweede zerk vanaf het oosten van de middelste rij van vier zerken

maten 82 x 165 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een traditionele priesterzerk met een tekstband die op de hoeken wordt doorbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het middenveld zien we een cirkel, aangegeven door een verhoogde rand met daarbinnen in reliëf een kelk met een hostie erboven.

Bijzonderheden

Jacob is tussen 1500 en 1502 geboren uit het huwelijk van leidekker Joost Knoyen en Aleyt Jan Leynen. Zijn moeder, afkomstig uit Eindhoven, was een zuster van priester Henrick Leynen, kanunnik van het Eindhovense kapittel. Wellicht is Jacob ook in die plaats geboren, hij liet zich op 28 augustus 1521 in ieder geval als Jacobus filius Judoci Knooyen de Endovia inschrijven aan de Leuvense universiteit. Hij werd meester in de vrije kunsten en zal kort daarop priester zijn geworden. Hij verwierf het beneficie van het altaar van de Drie Koningen in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 14 of 16, dan wel nr. 30 of 49). Heer Jacob woonde in de Peperstraat en behoort in de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw tot de 46% hoogst aangeslagenen. Na zijn dood werd hij in de Sint-Jan begraven bij het altaar waaraan hij een groot deel van zijn leven als rector verbonden is geweest. 1.

Geschiedenis

(Smits 109B) *
Het oude noch het nieuwe registratienummer van de zerk is te achterhalen. Evenmin komt de zerk voor in Hs Martini. Bij welk van de vier Driekoningenaltaren Jacob Joost Knoyen in 1558 werd begraven, is dan ook niet te zeggen. Wel lijkt het erop dat de zerk in 1912 reeds op zijn huidige plek lag.

Personen

Knoyen, Jacob Joost † 11-10-1558
 Knoyen, Joost
 Leynen, Aleyt Jan
 Leynen, Henrick

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie