Bron: Foto RCE

 

19 Tielman van de Parre, 1493


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, de derde zerk van de middelste west-oostelijke rij van vier zerken

maten 87 x 116 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een grote breuk vanaf linksonder naar rechts in het midden en het onderste gedeelte van de zerk ontbreekt. Er is een tekstband en verder enkele aparte inscripties op het middenveld. De eerste inscriptie van het middenveld loopt door naast de tekstband aan de rechterzijde.

Bijzonderheden

Tielman van de Parre is een zoon van Henrick Willem Willems van den Parre en Margriet Lamberts van den Hoevel. Tielman woonde aan de Orthenstraat. In 1476 was hij blokmeester van het blok van de Orthenstraat. Hij wordt ook vermeld als lid van het gilde van de Sint-Petrus en Pauluskapel aan het Ortheneind. Tielmans zuster Luytgart was getrouwd met Hubert Jans van Aken, een oom van Jheronimus Bosch. Antonius van Aken, de vader van de beroemde schilder, en Tielman kochten in 1465 van de kinderen van Luytgart en Hubert een kamer in de Colverspoort, een zijstraatje van de Hinthamerstraat tegenover het clarissenklooster. In 1468 verkochten zij deze kamer weer. Tielman overleed in 1493. Hij had bij zijn vrouw Catharina, dochter van Reyner van Mechelen en Luytgart Roelofs Roesmont twee dochters. Margaretha († 1496/7) was getrouwd met gewandsnijder Zeger Jan Elias van Cuyck († 1515/6) (zie zerk 277). Jacoba was eerst getrouwd met Willem Gerits Hagens, schepen van de stad in 1491, overleden in 1496/7. Vervolgens hertrouwde Jacoba met Jan Jans Brant(s). Waarschijnlijk wordt Willem Hagens op het ontbrekende deel van de zerk vermeld en slaat de overlijdensdatum xcvi op hem. Willem Hagens en Jacoba hadden verscheidene kinderen, onder wie Willem, die in 1524 trouwde met Elisabeth, een dochter van Jacob Jans Brants, een nichtje van zijn moeders tweede man. Willem overleed op jonge leeftijd in 1527. De exacte sterfdatum op de zerk is niet meer leesbaar.

Ook een tweede zoon van Willem Hagens en Jacoba van der Parre, Tielman, wordt op de zerk vermeld. Deze Tielman was in 1525 deken van de gewandsnijders en in 1527 zegelaar van de drapeniers en overleed eveneens op jonge leeftijd in 1531. Uit Tielmans huwelijk met Catharina Peters Steenwechs stamt Geertruyt (circa 1512-1540/1) die bij Jan Eymberts de moeder was van Jenneken, de laatste persoon die op deze grafzerk wordt vermeld. 1.

Geschiedenis

Vanwege het ontbreken van een registratienummer op de steen kan over de eigendomsgeschiedenis niets gezegd worden, noch over eerdere locaties van de zerk.

Personen

 Aken, Antonius van
 Aken, Hubert van
 Aken, Jan van
 Bosch, Jheronimus
· zie ook: 473. Jan Bowier, 1781
 Brants, Elisabeth
 Brants, Jacob Jans
 Brants, Jan
· zie ook: 44. Bartholomeus Brants, 1580
 Brants, Jan Jans
Cuyck, Zeger Jan Elias van
· zie ook: 277. Adriaen Zegers, 1560
 Eymberts, Jan
Eymberts, Jenneken
 Hagens, Geertruyt
Hagens, Henric
Hagens, Tielman
Hagens, Willem † 1527
 Hagens, Willem Gerits
 Hoevel, Margriet Lamberts van den
 Mechelen, Catharina van
 Mechelen, Reynier van
 Parre, Henrick Willem Willems van de
Parre, Jacoba van de
 Parre, Luytgart van de
 Parre, Margaretha van de
· zie ook: 277. Adriaen Zegers, 1560
Parre, Tielman van de † 1493
 Roesmont, Luytgart Roelofs
 Steenwechs, Catharina Peters

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie