182 Isaac van de Graeff, 1696


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, de middelste van de westelijke rij van drie zerken

maten 149 x 298 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk toont een verdiepte band aan de randen. Verder is er een verdiept veld aan de bovenzijde van het middenveld met daaronder een verhoogde plaat voor een inscriptie.

Geschiedenis

(Oud 434; Nieuw 350) *
Het betreft hier een kelder die in 1707 te boek stond als kelder van hr van der Graaft. 1. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van Margreta Krul, weduwe van Isak van de Graeft, in leven Raedt deser Stadt. In de periode 1724-1752 verviel de kelder aan de kerk om vervolgens in 1752 verkocht te worden aan Anthony Vosdingh, Coopman tot Amsterdam. Hij was mede-erfgenaam van Margareta Crul. Op 15 december 1795 werd de kelder verkocht aan Jacob Kien. De legger van 1804-1805 vermeldt ten slotte de overboeking op naam van zijn kinderen Jacob en Anna Kien.
Volgens de oudste twee leggers lag de kelder vanaf 1707 tot omstreeks het midden van de achttiende eeuw in de viering. De latere leggers plaatsen de kelder in het zuidtransept. Het is niet aannemelijk dat men de kelder heeft verplaatst. Eerder nog bevond deze zich op de grens van de viering en het zuidtransept. Op de plattegronden van Martini en Smits, en die uit 1947 en 1978 wordt de zerk niet aangegeven. In 1991 wordt weer op een plattegrond aangegeven en wel op de huidige plek.

Personen

Graeff, Isaac van de † 1696
 Kien jr., Jacob
 Kien sr., Jacob
 Kien, Anna
 Krul, Margreta
 Vosdingh, Anthony

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie