Bron: Foto RCE

 

157 Eva Buys, 1709


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de vierde travee vanaf het westen, de zuidwestelijke van vier zerken tussen de derde en vierde arcadepijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 95 x 146 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk over de linkerhelft van de zerk. De inscriptie is aangebracht over een geëgaliseerde ondergrond, wat kan wijzen op een vroegere inscriptie die daarmee is verdwenen. Deze suggestie wordt bevestigd door de aanwezigheid van een omgekeerd wapenschild in het midden aan de bovenzijde. Van dit wapenschild zijn alleen nog de gegraveerde lijnen te zien.

Bijzonderheden

In oktober 1694 traden Adriaan van Leuven, jongeman uit Doesburg en Eva, een dochter van Michiel Buys en Ida de Raet, uit Waalwijk in Den Bosch met elkaar in het huwelijk. In januari 1696 kocht Adriaan het poorterschap van de stad. Kort daarop werd het eerste kind uit dit huwelijk in de Grote Kerk gedoopt. Voor zover bekend zouden in 1697 en 1705 nog twee kinderen volgen. Adriaan was koopman in granen. Hij zou blokmeester van de Markt zijn geweest. In 1704, het gezin woonde toen aan de Hooge Steenweg, deden vader en moeder belijdenis en werden lidmaat van de hervormde gemeente. Op 14 februari 1709, Eva lag ernstig ziek te bed, maakte het echtpaar een testament. Geen dag te vroeg, zo bleek toen zij de volgende dag overleed. Eva werd de 21ste van die maand in de Sint-Jan begraven. Wanneer Adriaan is overleden is onbekend. De ruimte die op de zerk voor zijn sterfdatum is uitgespaard is nooit ingevuld. Het is dan ook onzeker of Adriaan uiteindelijk bij zijn vrouw is begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 101; Nieuw 517; Martini 332; Smits 292B) *
In 1707 stond het graf te boek als kerkgraf. Gezien het overlijdingsjaar van Eva Buys, kwam het graf ten laatste in 1709 in particuliere handen om voor 1724 weer eigendom van de kerk te worden. In een overzicht van graven waarvan de grafrechten op 6 augustus 1752 nog niet verlengd waren, wordt gesproken van het graf van Adriaen van Leuven.2. Omdat de verlenging uitbleef, verviel het graf in datzelfde jaar aan de kerk.
Martini situeerde het graf in 1821 in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de vierde travee vanaf het westen. De locatie volgens de leggers stemt hiermee overeen. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk verplaatst naar de huidige plek.

Personen

Buys, Eva † 15-2-1709
 Buys, Michiel
Leuven, Adriaan van
 Raet, Ida de

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie