Bron: Foto RCE

 

153 Rutger van Berkel, 1575


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, ten noordoosten van de tweede middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 108 x 144 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk, een ingangssteen, is leeg met uitzondering van de eenvoudige inscriptie, die is aangebracht op een verhoogde plaat bovenaan de zerk, de huidige westzijde.

Geschiedenis

(Oud 90; Nieuw 529; Martini 345) *
In Hs Martini, 345 wordt deze steen genoemd, liggend boven tegen de zerk van Rutger van Berckel (zerk 151), met de inscriptie: “Inganck der Rustplaetse van de Berckels”. Het betreft hier dus de ingangssteen die toegang gaf tot de kelder van de Van Berckels.
De zerk van Rutger van Berckel bevond zich in 1821 in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de derde travee vanaf het westen, ten noordoosten van de tweede middenpijler. De ingangssteen kwam naar alle waarschijnlijkheid in 1702, het jaar waarin Henderick van Berckel de kelder liet aanleggen (zie zerk 151), bij de zerk van Rutger van Berckel te liggen. In tegenstelling tot de zerk die tussen 1821 en 1912 enkele meters in noordoostelijke richting werd verplaatst, bleef de ingangssteen altijd op dezelfde plek liggen.

Personen

 anoniem
Berkel, Rutger van † 1575
· zie ook: 151. Rutger van Berkel, 1575
· zie ook: 220. Gerit van Berkel, 1546
 Kels, R.

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie