Bron: Foto RCE

 

154 Jan van Gouda, 1522


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, de zuidelijke zerk van de oostelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 105 x 212 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is nogal vervaagd, wat vooral geldt voor de evangelistensymbolen. De bovenkant van de zerk ligt naar het oosten.
De tekstband wordt op de hoeken doorbroken door hoekvierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het midden zien we een verdieping waarin vroeger een kelk met hostie van een ander materiaal, mogelijk wit koper, moet zijn ingelegd geweest.

Bijzonderheden

Heer Jan Ghysberts van Gouda of van der Goude wordt vanaf 1492 als beneficiant in de Sint-Jan vermeld, verbonden aan het altaar van Johannes de Doper (zie plattegrond altaren nr. 39), bij welk altaar hij ook werd begraven. Over zijn afkomst is niets met zekerheid bekend; gezien zijn naam kwam hij waarschijnlijk uit Gouda. In 1497/8 werd heer Jan gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1510 wordt hij aangeduid als kapelaan van de Sint-Jan. In datzelfde jaar kocht hij een huis aan de Triniteit. In 1519 was hij getuige bij de optekening van een wonder in het Mirakelboek van Onze-Lieve-Vrouw. Heer Jan liet zijn huis aan de Triniteit na aan Catharina Arnts, de dochter van zijn dienstmaagd. 1.

Geschiedenis

(Oud 10?; Nieuw 579; Martini 337; Smits 81) *
Uit de leggers blijkt dat er zich onder de zerk van Jan van Gouda een kerkgraf bevond waarin na augustus 1754 niet meer werd begraven omdat het toen vol was.
De zerk lag oorspronkelijk bij het altaar van Johannes de Doper, in de tweede travee vanaf het westen van het binnenschip of van de noordelijke binnenzijbeuk van het schip.
Voor 1752 werd de zerk verplaatst naar de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen. De plattegrond van Martini is iets specifieker en plaatst de zerk ten zuidwesten van de derde middenpijler. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk naar de huidige plek overgebracht.

Personen

 Arnts, Catharina
Gouda, Jan van † 20-9-1522

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie