Bron: Foto RCE

 

13 Arnt Dircx van Balgoijen, 1623


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, ten noordwesten van de derde pijler van de schiparcade

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 65 x 98 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het oppervlak van de zerk is enigszins vervaagd. Het geheel van de zerk wordt ingenomen door een inscriptieplaat die aan alle zijden wordt omgeven door bandwerk met ronde gaatjes in de uitstulpingen. De inscriptie is in gegraveerde kapitalen.

Bijzonderheden

Arnt Dirck Ottens van Balgoijen was rond 1550 leerling van de Latijnse School van ’s-Hertogenbosch. Hierna volgde hij waarschijnlijk een universitaire opleiding, hij wordt immers steevast als meester aangeduid. Later – wanneer precies is onduidelijk, de vroegste vermelding dateert van 1575 – was hij 28 jaar lang docent van de vierde klasse van de Bossche Latijnse school. In 1615 wordt hij vermeld als bastionarius, roededrager van het kapittel. Arnt was gehuwd met Maria, een dochter van slotenmaker Jasper Jan Marcelis ‘In de (Gulden) Put’. Op 29 januari 1601 maakte zij ‘siec wesende’ nog een codicil op haar testament en later die dag overleed zij. Arnt hertrouwde met Anna Jans van Schoor. Hun dochter Maria werd op 19 maart 1603 in de Sint-Jan gedoopt, Anna overleed een kleine drie maanden later. Arnt overleefde ook zijn tweede vrouw vele jaren en stierf op hoge leeftijd in 1623. 1.

Geschiedenis

(Martini 49; Smits 48C) *

Gegevens over het bezit van het graf van Arnt Dircx van Balgoijen zijn vanwege het ontbreken van een registratienummer op de zerk niet in de leggers terug te vinden.

Wel is er iets te zeggen over de locatie: uit de plattegrond van Martini blijkt dat de zerk in 1821 in het middenschip van de kerk lag, in de vierde travee vanaf het westen. Vermoedelijk werd hij tijdens de grootscheepse zerkverplaatsingen van 1893 verlegd naar de plek waar hij nu nog ligt.

Personen

Balgoijen, Arnt Dircx van † 6-9-1623
 Balgoijen, Maria van
 Marcelis, Jasper Jan
 Marcelis, Maria
 Schoor, Anna Jans van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie