Bron: Foto RCE

 

101 Gielis Michiels van den Dungen, 1613


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten zuidoosten van de tweede middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 103 x 204 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De in redelijke staat bewaarde zerk vertoont slechts een tekstband met omgeslagen hoeken. De laatste regel van de inscriptie, die geheel in kapitalen is gesteld, bevindt zich op het middenveld bovenaan. De rest van het veld is leeg gebleven.

Bijzonderheden

Volgens zijn grafschrift is Gielis Michiels in 1527 of 1528 geboren, waarschijnlijk in Den Dungen. Hij werd priester en zeker vanaf 1570 was hij rector van het altaar van Sint-Anna in de Sint-Jan, waarbij hij na zijn dood ook zou worden begraven (zie plattegrond altaren nr. 40). In 1583/4, wanneer hij gewoon lid wordt van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, wordt hij rectoir van den weeskynderen genoemd. Hoe lang hij deze functie heeft bekleed is onbekend. Wel blijkt uit zijn testament van 18 februari 1611 dat hij zich nog steeds verbonden voelde met het weeshuis: hij liet zijn goederen na aan het weeshuis en bepaalde dat daaruit een studiebeurs voor een weesjongen moest worden gesticht. 1.

Geschiedenis

(Oud 261/?; Nieuw 407; Martini 117; Smits 66) *
Het graf van Gielis Michiels stond in ieder geval vanaf 1707 te boek als kerkgraf. Ook in de legger van 1724 wordt het als zodanig aangeduid. In latere leggers komen geen gegevens voor over het bezit van het graf. Het zal daarom in het bezit van de kerk zijn gebleven.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, in de eerste travee vanaf het transept, wat vrijwel overeenkomt met de huidige ligging. Het altaar van Sint-Anna in de nabijheid waarvan Gielis Michiels in 1613 werd begraven, bevond zich in de buurt van deze plek. Daaruit blijkt dat de zerk steeds op vrijwel dezelfde plaats is blijven liggen.

Personen

Michiels van den Dungen, Gielis † 8-5-1613

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie