Bron: Foto RCE

 

100 Marten van Poppel, 1600


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten westen van eerste middenpijler

maten 77 x 87 cm
steensoort grijze maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De kleine zerk vertoont twee grote beschadigingen, links van het midden en rechts onder het in reliëf weergegeven centraal geplaatste kenteken. Verder zijn er beschadigingen in de linkerbovenhoek. De inscriptie in gegraveerde letters bevindt zich in een tekstband die op de hoeken is weergegeven als zijnde omgeslagen.

Wapens

Een vrijstaand molenijzer.

Bijzonderheden

Marten Adriaen Martens van Poppel wordt voor het eerst vermeld in 1555/6, als hij timmerwerk verricht in opdracht van de stad. Afkomstig uit Poppel was hij geen geboren poorter van ’s-Hertogenbosch. Op 20 juni 1560 kocht hij daarom het poorterschap. Marten was timmerman en molenmaker van beroep en in 1567/8 deken van het ambachtsgilde van de timmerlieden. Hij woonde in het blok van de Weverplaats. Marten is tweemaal getrouwd geweest, eerst met Heylken Jan Sebastiaens (van Poppel), daarna met Elisabeth Jochem Marcelis. Hij overleed in 1602 of kort daarvoor zonder kinderen na te laten. 1.

Geschiedenis

(Smits 73C) *
Een registratienummer ontbreekt op de zerk, evenals een vermelding van de zerk in het handschrift Martini. Het is dan ook niet mogelijk om iets te zeggen over het bezit van het graf en de voormalige locatie(s) ervan, behalve dan dat de zerk ten laatste in 1912 op zijn huidige plek terechtkwam.

Personen

 Marcelis, Elisabeth Jochem
Poppel, Marten van † 15-4-1600
 Sebastiaens, Heylken Jan

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie