Bron: Foto RCE

 

99 Cornelia Willems van Middelaer, 1613


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, tussen de eerste en tweede middelpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 87 x 205 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk dwars over het bovengedeelte. De zerk heeft een tekstband met omgeslagen hoeken. Het grootste gedeelte van de linkerband is leeg gebleven. In het midden is een ruitschild gegraveerd, dat met een lint aan een haak hangt. Het wapen zelf is in reliëf weergegeven.

Wapens

Het wapen in ruitvorm. Doorsneden; I een geopende schaar; II drie palen van vair.
Wapens met palen van vair hebben meestal een schildhoofd. Waarschijnlijk is hier vanwege de ruitvorm een andere vlakverdeling toegepast.

Bijzonderheden

Over Cornelia Willems van Middelaer is nauwelijks iets bekend. Zij is waarschijnlijk – mede gezien de schaar in het wapen – een dochter van gewandsnijder en lakenkoper Willem Henricx van Middelaer, die in 1548/9 deken van de gewandsnijders was. Cornelia of Neelken trad tweemaal als getuige op bij een doop in de Sint-Jan, waar ze ook is begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 188; Nieuw 191; Martini 232; Smits 65) *
Uit de leggers blijkt dat het graf vanaf 1707 tot het begin van de negentiende eeuw eigendom was van de kerk. Dat er wel gewoon in werd begraven toont de legger van 1804-1805, waarin wordt opgemerkt dat het graf op 24 december 1790 vol is. In 1821 lag de zerk in de zuidelijke kooromgang, ten zuiden van zesde koorpijler vanaf transept, dezelfde plek waar het graf volgens de leggers vanaf 1707 tot begin negentiende eeuw te vinden was. Vóór 1912 werd de zerk naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

Middelaer, Cornelia Willems van † 31-8-1613
 Middelaer, Willem Henricx van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie