Bron: Foto RCE

 

92 Willem Pelgrom, 1584


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, de noordelijke zerk van de oostelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 111 x 210 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De redelijk bewaarde zerk heeft een tekstband met daarin de inscriptie in gegraveerde letters. De hoeken worden ingenomen door vierpassen met de evangelistensymbolen. Op het middenveld zien we een verdiepte cirkel met rand en daarbinnen in reliëf een kelk met hostie.

Bijzonderheden

Henrick Pelgrom (circa 1488-1561), zoon van de Bossche stadssecretaris Henrick Gerits Pelgrom, was kanunnik en cantor in de Sint-Jan. Hij verwekte bij Catharina van Oirschot een zoon Willem, geboren rond 1530. Waarschijnlijk in 1550 ging Willem studeren in Keulen en behaalde de titel van magister artium. In 1552 wordt hij vermeld als rector van het Petrus-altaar aan het oxaal in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 2). Het kapittel van de Sint-Jan verzocht in dat jaar aan de bisschop van Utrecht om Willem tot priester te wijden. In 1557 verwierf hij, met dispensatie voor zijn natuurlijke geboorte, een kanunniksdij in de Sint-Jan en vanaf 1562 was hij ook daadwerkelijk in ’s-Hertogenbosch woonachtig. Volgens het jaargetijdenboek van het kapittel overleed hij op 29 oktober, op zijn grafzerk wordt echter 29 november 1584 als zijn sterfdatum vermeld. Heer Willem werd begraven bij het bovenaltaar van Sint-Eligius in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 34). 1.

Geschiedenis

(Oud 349A, B of C; Nieuw 414; Martini 111; Smits 60) *
Het staat vast dat het graf van Willem Pelgrom in de tweede helft van de achttiende eeuw voor langere of kortere tijd eigendom was van de kerk. In de legger van 1752-1755 staat het als zodanig vermeld. Op 10 juni 1779 werd het verkocht aan pastoor J. Spierings. Deze stond er op dat het graf op naam kwam te staan van zijn broers Antonius en Godefridus Spierings en zijn zuster Anna Catharina Spierings. In de legger van 1804-1805 komen hun namen niet meer voor.
Uit de plattegrond van Martini blijkt dat de zerk in 1821 in de noordelijke binnenzijbeuk van het middenschip lag, op de grens van de eerste en tweede travee vanaf het transept. Dat is dicht bij de voormalige plaats van het bovenaltaar van Sint-Eligius, waarbij Willem Pelgrom in 1584 werd begraven. Tot 1821 was de zerk dus op zijn oorspronkelijke plaats blijven liggen. Tegenwoordig ligt hij slechts enkele meters ten noordwesten daarvan. Ten laatste in 1912 werd de zerk hier gelegd.

Personen

 Oirschot, Catharina van
 Pelgrom, Henrick † 1561
 Pelgrom, Henrick Gerits
Pelgrom, Willem † 29-11-1584
 Spierings, Anna Catharina
 Spierings, Antonius
 Spierings, Godefridus
 Spierings, J.

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie