Bron: Foto RCE

 

87 Jakes de Lange, 1664


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de zuidelijke zerk van de westelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 108 x 187 cm
steensoort hardsteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is enigszins vaag geworden. Het wapen is weggesleten en van de omkadering ervan zijn nog slechts enkele vage lijnen te onderscheiden.
De bovenhelft van de zerk, zonder rand, wordt ingenomen door een groot verdiept ovaal met daarin het wapen in reliëf. Dit wapen wordt omgeven door nog vaag te zien een opvallend fraaie versiering, bestaande uit gegraveerde bladranken die aan de bovenzijde uitmonden in naar buiten gewende maskerkoppen met uitgestoken tong. Hieronder bevindt zich de vierregelige inscriptie. De rest van het oppervlak is leeg.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I een leeuw [De Lange]; II een [dwarsbalk?], waarop drie muizen lopen; de [dwarsbalk] beneden vergezeld van weggesleten kentekens [Muysert]. Het schild hangend aan een lint uit de helm komend. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: een uitkomende leeuw.
Hs 1709, 33.3 maakt duidelijk dat het wapen Muysert geen dwarsbalk vertoont, maar vijf muizen (3,2).

Bijzonderheden

Tussen 1630 en 1652 werden in de Grote Kerk van Den Bosch, zoals de Sint-Jan toen werd genoemd, zeven kinderen gedoopt van het echtpaar Jacques de Langhe en Catharina Muijsert of Muijsart. Jacques de Langhe is mogelijk dezelfde als de provoost, ofwel de ‘kapitein geweldiger’ over het garnizoen van Den Bosch, dat wil zeggen de beheerder van de militaire gevangenis van de vestingstad. Deze was tussen 1637 en 1643 eigenaar van het huis ‘De Gulden Hopsack’ in de Orthenstraat en woonde in 1653 bij ‘Het Geweldiger’, de militaire gevangenis die was gevestigd in voormalige gebouwen van het minderbroedersklooster. De naam op de zerk betreft in ieder geval niet de kunstschilder Jacobus de Langhe, die onder meer de portretten van de stadhouders vervaardigde voor de Oranjegalerij van het stadhuis, aangezien deze ook na 1664 actief was. 1.

Geschiedenis

(Oud 420; Nieuw 315; Martini 21; Smits 53; ) *
Het graf was aan in 1707 eigendom van De Langh. Ook in 1724 wordt deze naam genoemd. In latere leggers ontbreken de gegevens over het bezit van het graf. Tussen 1724 en 1752 moet het dus eigendom van de kerk zijn geworden, wat het nadien ook gebleven is.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de viering van de kerk, vlakbij het middenschip. Uit de leggers blijkt dat het graf in 1707 daar al lag. De kans is dus groot dat Jacques de Lange in 1664 ook op deze plek werd begraven. Ten laatste in 1912 kwam de zerk op de huidige plek te liggen.

Personen

Lange, Jakes de † 20-4-1664
 Langhe, Jacobus de
Muijsert, Catharina

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie