Bron: Foto RCE

 

84 Pelgrom van Driel, 1516


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, tussen de derde en vierde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 81 x 154 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er is een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. In het midden zien we een gegraveerde cirkel met rand, waarin een kelk met hostie is aangebracht in reliëf.

Bijzonderheden

Pelgrom van Driel werd geboren uit het eerste huwelijk van goudsmid Gerit Pelgrom van Driel met Christina van den Vosberch. In 1477/8 werd hij gezworen broeder van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, een jaar later werd hij priester. Vanaf 1485 bezat hij het beneficie van het Sint-Andriesaltaar in de Begijnhofkerk. In 1511 wordt hij bovendien vermeld als rector van het altaar van Sint-Anthonius Abt en Sint-Sebastiaan in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 28). Heer Pelgrom maakte diverse reizen om zaken voor de Lieve Vrouwe Broederschap te regelen naar Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Kampen, Keulen en andere plaatsen. De Broederschap betaalde zijn onkosten, onder andere om een priester in te huren om tijdens zijn afwezigheid de missen van zijn beneficie te lezen. Hij had bij een onbekende vrouw twee natuurlijke kinderen Goyart en Dirck. Over de overlijdensdatum van heer Pelgrom bestaat onduidelijkheid. Op de zerk, die juist op deze plek moeilijk leesbaar is, lijkt 8 maart 1516 als overlijdensdatum te staan. Omdat deze datering in paasstijl is zou dat betekenen dat heer Pelgrom op 8 maart 1517 nieuwjaarsstijl is overleden. In de rekeningen van de Broederschap wordt Pelgroms uitvaartmis vermeld, zonder datum, maar de post ervoor betreft 13 december 1516, enkele posten verderop gaat het om kerstmis 1516. Dit duidt erop dat heer Pelgrom in december 1516 is overleden. 1.

Geschiedenis

(Nieuw 426; Martini 99) *
De legger van 1752-1755 vermeldt geen oud registratienummer. In latere leggers ontbreken de gegevens over het bezit van het graf. Het was derhalve minstens vanaf het midden van de achttiende eeuw eigendom van de kerk.
Martini situeerde de zerk in 1821 in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, in de derde travee vanaf het transept, tussen de derde en vierde middenpijler. Deze locatie komt exact overeen met de huidige plaats van de zerk. Uit de leggers blijkt dat het graf al halverwege de achttiende eeuw, en wellicht zelfs al lang daarvoor, op deze plaats gelegen was.

Personen

 Driel, Dirck van
· zie ook: 195. Ghijsbert van de Pol, 1502
 Driel, Gerit Pelgrom van
 Driel, Goyart van
Driel, Pelgrom van † 8-3-1516
 Vosberch, Christina van den

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie