Bron: Foto RCE

 

7 Anthonis van Lanckvelt, 1581


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, de oostelijke van twee zerken tegen de noordwand

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 114 x 198 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft hier een klassiek vormgegeven priesterzerk met een tekstband tussen hoekvierpassen met evangelistensymbolen en met in het middenveld in reliëf een cirkel met kelk en hostie. Aan de onderzijde van de cirkel hangt een lint waaraan het wapenschild hangt.

De tekst boven de voorstelling van de cirkel met hostie, voor de ouders van de priester, kan in dezelfde tijd zijn aangebracht als de oorspronkelijke tekst in de rand. De extra zin tussen de vierde en vijfde regel, in kleiner en vager lettertype, moet later zijn toegevoegd, evenals de tekst onder de voorstelling, die hetzelfde lettertype heeft en een herhaling inhoudt. Gezien de tekst op de buitenrand, veel willekeuriger gegraveerd, heeft de zerk een halve eeuw na dato gediend voor twee andere, verwante personen.

Wapens

Een geblokt schuinkruis, vergezeld boven van een koek of penning.

Bijzonderheden

Lambert van Lanckvelt is een zoon van Anthonis Goyaert Goyaerts van Lanckvelt en Jutta Boudewijn Wouters de Cuper. Hij was getrouwd met Aleyt Jan Jacob Jans. Lambert bezat goederen te Gemert, Erp, Veghel en – via zijn vrouw – in Lithoijen. Lambert en Aleyt hadden een zoon, Anthonis, die priester werd, een beneficie bezat in de Bossche Sint-Jan en op jonge leeftijd overleed, kort na zijn beide ouders. 1.

Enkele decennia later werden Rogier van Boxmeer en zijn zoon Jan onder de zerk begraven. Rogier of Rutger was een zoon van de Bossche bierbrouwer Anthonis Rutgers van Boxmeer en Maryken Coenraets van den Dungen. Rogier was gehuwd met Alanda, dochter van Johan van Heetvelt en Elisabeth Lamberts van Lanckvelt. Rogiers schoonmoeder was waarschijnlijk een dochter van de eerdergenoemde Lambert van Lanckvelt. In 1625 werd een zoon Cornelis in de Sint-Jan gedoopt. Een andere zoon, Jan, overleed al in 1627. Rogier was lakenkoper van beroep. Hij maakte op 30 augustus 1638 zijn testament en overleed een kleine drie weken later. 2.

Geschiedenis

(Oud 74; Nieuw 592; Martini 355; Smits 31) *

in 1707 stond het graf te boek als het graft van Boxmeer. Ook in de legger van 1724 is deze naam terug te vinden. Halverwege de achttiende eeuw blijkt dat het graf eigendom was geworden van de zonen van bovengenoemde Van Boxmeer, te weten Reinier en Hendrik van Boxmeer. Daarnaast was het in het bezit gekomen van de kinderen van hun overleden zuster Cornelia van Boxmeer, echtgenote van Michiel Zitskoorn, te weten Hendrik, Jan en Hester Zitskoorn. Laatstgenoemde was getrouwd met Willem Hemelsbach. In de legger van 1779 worden verder nog als eigenaren genoemd de kinderen van Jan Sitkoorn, alsook Johannes Hemelsbach, de zoon van Hester Zitkoorn en Willem Hemelsbach. In de legger van 1804-1805 worden hier ten slotte aan toegevoegd Maria Josepha Sitskoorn, echtgenote van J.L. (Joannis Leonardus) Donkers, en hun kinderen.

 

In 1821 lag de zerk in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de eerste travee vanaf het westen, een plek die hij ook in 1707 al innam. Tussen 1821 en 1912 kwam hij in het middenschip te liggen, in de tweede travee vanaf het westen. In 1981, toen het schip werd voorzien van vloerverwarming, is de zerk naar de huidige plek in de noordelijke buitenzijbeuk verplaatst.

Personen

 Boxmeer, Anthonis Rutgers van
 Boxmeer, Cornelia van
 Boxmeer, Cornelis van
 Boxmeer, Hendrik van
Boxmeer, Jan van
 Boxmeer, Reinier van
Boxmeer, Rogier (Rutger) van
 Cuper, Jutta Boudewijn Wouters de
 Donkers, Joannis Leonardus
 Dungen, Maryken Coenraets van den
 Heetvelt, Alanda van
 Heetvelt, Johan van
 Hemelsbach, Johannes
 Hemelsbach, Willem
Jans, Aleyt Jan Jacob
 Lanckvelt, Aleydis van
 Lanckvelt, Anthonis Goyaert Goyaerts van
Lanckvelt, Anthonis van † 6-4-1581
 Lanckvelt, Elisabeth Lamberts van
Lanckvelt, Lambert van
 Zitskoorn, Hendrik
 Zitskoorn, Hester
 Zitskoorn, Jan
 Zitskoorn, Maria Josepha
 Zitskoorn, Michiel

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie