Bron: Foto RCE

 

63 Johannes Gijsbertus Blisteng, 1790


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, de middelste van de westelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 128 x 231 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Aan de rechterbovenzijde is een stukje zerk verdwenen. Van de inscriptie zijn tegenwoordig nog maar enkele letters te lezen.

Bijzonderheden

Hs Martini nr. 112 vermeldt de inscriptie: Graf-steede van Johannes Gijsbertus Blisteng. Johannes Gijsbertus Blisteng is rond 1721 geboren in Namen. In juli 1747 werd hij met attestatie uit Amsterdam ingeschreven als lidmaat van de hervormde gemeente van ’s-Hertogenbosch, in december van dat jaar vertrok hij echter weer naar Amsterdam. In die stad werden de kinderen uit zijn huwelijk met Appolonia Pantekoek gedoopt: Sophia Maria in 1749 en Pieter in 1752. Enige jaren later verhuisde het gezin toch weer naar Den Bosch: in april 1755 werd Johannes Gijsbertus poorter van die stad, in juli van dat jaar werd hij er nogmaals ingeschreven als lidmaat van de hervormde gemeente. In religieus opzicht sympathiseerde hij met de evangelische broedergemeente. Hij was substituut-wagenmeester en hotelhouder in ‘De Gouden Leeuw’ aan de Schapenmarkt. Appolonia overleed in augustus 1778, in 1781 hertrouwde Johannes Gijsbertus met Wilhelmina de Booij, weduwe van Arnold van der Palm. Zijn dochter Sophia Maria was getrouwd met Justus Louis Jansen, predikant te Bladel, zoon Pieter was commies ter recherche te ’s-Hertogenbosch. Op zeventigjarige leeftijd overleed Johannes Gijsbertus aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd op 29 december 1791 begraven. Zijn tweede vrouw werd, veertig jaar oud, in maart 1792 begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 541/?; Nieuw 413; Martini 112) *
Johannes Gijsbertus Blistengh kocht het graf inclusief de hier behandelde nieuwe zerk niet lang voor zijn dood in 1791. De legger van 1804-1805 vermeldt de overboeking van het graf op naam van Pieter Blisteng en Sophia Maria Blisteng, echtgenote van ... Janssen.
Op de plattegrond van Martini uit 1821 wordt de zerk aangeduid in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, op de grens van de eerste en tweede travee vanaf het transept, even ten zuiden van de tweede middenpijler, een plek die het graf minstens vanaf midden achttiende eeuw had ingenomen. Op de plattegronden van 1912, 1947 en 1978 is de zerk niet terug te vinden. De plattegrond van 1991 toont de huidige locatie.

Personen

Blisteng, Johannes Gijsbertus † 1790
 Blisteng, Pieter
 Blisteng, Sophia Maria
Booij, Wilhelmina de
 Jansen, Justus Louis
 Palm, Arnold van der
Pantekoek, Appolonia

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie