Bron: Foto RCE

 

510 Johannes de Leende, 1559


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, de tweede travee vanaf het transept, de middelste van de middelste rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 80 x 165 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Hoewel de zerk nogal glad is geworden, is hij redelijk goed bewaard gebleven. De inscriptie bevindt zich in een tekstband die wordt onderbroken door hoekvierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het midden van de zerk bevindt zich een verdiepte cirkel met rand, waarbinnen in reliëf een kelk met hostie is afgebeeld.

Bijzonderheden

Over heer Jan Mathys van Leende is weinig bekend. In 1540 was hij priester in de Sint-Janskerk, verbonden aan het altaar van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In dat jaar liet hij met twaalf medepriesters, allen officianten aan het altaar van de Broederschap, vastleggen dat zij viermaal per jaar gezamenlijk een eenvoudige maaltijd zouden gebruiken. Hij was vanzelfsprekend ook gewoon lid van die broederschap. Heer Jan overleed op 3 november 1559. Kort daarop betaalde heer Gielis Mallants, een van de executeurs van zijn testament, de verschuldige versterf lateraliter, een soort successiebelasting, aan de stad. 1.

Geschiedenis

(Martini 237; Smits 267) *
Het graf is, mede door het ontbreken van een registratienummer op de zerk, niet in de leggers terug te vinden.
Martini situeerde de zerk in de zuidelijke kooromgang, op de grens met de eerste straalkapel vanaf het transept, even ten oosten van westelijke pijler van deze straalkapel. Tussen 1821 en 1912 werd hij verplaatst naar zijn huidige locatie.

Personen

Leende, Johannes de † 3-11-1559
 Mallants, Gielis

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie