461 … Massingh, 18de eeuw


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, de travee tegenover de eerste straalkapel vanaf het transept, ten zuidoosten van de vijfde koorpijler

maten 147 x 255 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is volledig glad en blanco.

Geschiedenis

(Oud 5; Nieuw 246) *
Het betreft hier een kelder die aan het begin van de achttiende eeuw op naam stond van de predikant Massinghe. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van Jakob Massingh, Raadt deser Stadt. Na zijn dood in maart 1751 was bepaald dat de kelder twintig jaar onaangeroerd zou blijven. Jacob Nicolaas van der Steen, Burgemeester der Stad Thiel, erfde als gedeeltelijk erfgenaam van Jakob Massingh diens zerk. De kelder, die aan de kerk was komen te vervallen, moest hij echter kopen. Dit deed hij op 11 september 1752. Op 10 juni 1779 werd de kelder overgeboekt op naam van Diderick Gerhard van den Steen, Burgemeester der Stad Salt Bommelen. Voor 1804 kwam hij in het bezit van de kerk.
Op grond van de leggers kan de kelder tussen begin achttiende en begin negentiende eeuw worden gesitueerd in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, in de vierde travee vanaf het transept, vlakbij de plek waar voorheen het Sint-Nicolaasaltaar had gestaan. Op de plattegronden van 1821 en latere jaren komt de zerk niet voor, wel op die van 1991. Hij is daar ingetekend op de huidige plek.

Personen

 Massingh, Jakob
Massingh, N.N.
 Steen, Diderick Gerhard van den
 Steen, Jacob Nicolaas van der

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie