42 Anoniem


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten zuidoosten van de derde muurpijler

maten 147 x 174 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is tegenwoordig volledig leeg en bovendien is het oppervlak ernstig beschadigd.

Geschiedenis

(Oud 460; Nieuw 603) *
In 1707 stond dit graf op naam van de hr van Brussel. Ook de legger van 1724 geeft deze aanduiding. Omdat de naam van Van Brussel in de handschriften ontbreekt, is hij hoogstwaarschijnlijk niet een van de eerste bezitters van het graf. Vanaf de legger van 1752-1755 ontbreken de gegevens over het bezit, zodat het niet lang daarvoor eigendom van de kerk zal zijn geworden.
Uit de leggers kan worden opgemaakt dat het graf zich vanaf 1707 in het middenschip van de kerk bevond, in de eerste travee vanaf de viering. Op plattegronden tussen 1821 en 1978 komt de zerk niet voor. Wel op die van 1991. Hij ligt dan op zijn huidige plek. Toch zal de verplaatsing van de zerk al veel eerder hebben plaatsgevonden. De plattegrond van Smits toont immers geen enkele zerk in de oostelijke helft van het middenschip. Vermoedelijk werd hij daarom tijdens de grootscheepse zerkverplaatsing van 1893 overgebracht naar waar hij nu ligt.

Personen

anoniem
 Brussel, N.N. van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie