Bron: Foto RCE

 

410 Johan van Aaffoirden, 1666


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|STAMBOOM|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke kooromgang, de vijfde travee vanaf het transept, tussen de vijfde koor- en noordelijke pijler, de noordelijke van een rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 101 x 103 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De goed bewaarde zerk toont bovenaan in een grote cirkel het alliantiewapen. Hieronder bevindt zich de inscriptie in breed gebeitelde letters. De rest van de zerk, ongeveer eenderde van het geheel beslaand, is leeg gelaten.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (2 schilden, vrouw = ruitvormig): 1 Een spiegel, vergezeld links en rechts van een vijfbladige roos [Van Aaffoirden]; 2 Gedeeld; I een omgewend half klimmend schaap (?); II vijf zespuntige sterren (2,1,2) [Van Tuyl]. Beide wapens hangend aan een lint uit de helm komend, achter de schilden uitkomende en vervlochten en eindigende in kwasten. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: de spiegel uit het wapen. Het mansdeel van het wapen Van Tuyl zou, gezien de flaporen(?), ook een halve brak (jachthond) kunnen zijn, mede omdat de later adellijke familie Van Tuyl drie brakskoppen voert.

Bijzonderheden

Johan van Aaffoirden of Affoirden is in 1605 of 1606 geboren. In 1631 werd hij door de Raad van Brabant in Den Haag geadmitteerd als notaris in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast had hij een praktijk als advocaat. Hij wordt in de bronnen steevast als meester aangeduid, maar toch schreef Johan zich op 46-jarige leeftijd op 9 januari 1651 in aan de universiteit van Leiden als kandidaat in de rechten, waar hij een week later promoveerde tot doctor in de rechten. Mogelijk werd zijn eerder behaalde meesterstitel niet algemeen erkend? Johan was in 1630 getrouwd met Johanna Jans van Tuyl, uit welk huwelijk minstens zeven kinderen geboren werden, die tussen 1631 en 1644 in de katholieke Sint-Jansparochie werden gedoopt. Meester Johan bezat twee naast elkaar gelegen huizen aan de Oude Dieze, tegenover de Peperstraat. In een ervan woonde hij met zijn gezin. Zoon Jacob studeerde eveneens, achtereenvolgens in Leuven, Leiden en Orléans en werd evenals zijn vader advocaat in ’s-Hertogenbosch. Hij trouwde met Dircxken, dochter van de gereformeerde Anthonis van Oudheusden, oud-schepen en griffier van de stad en zuster van Judick van Oudheusden (zie zerk 224). Hun kinderen werden katholiek gedoopt. Een andere zoon van Johan, Willem, werd na een studie in Leuven minderbroeder. Een derde zoon, Wouter, was bierbrouwer van beroep. Toen de oudste dochter Catharina in december 1634 op driejarige leeftijd overleed werd zij door haar ouders begraven in de Sint-Jan ‘in een nieuw gekofte plaets achter den peler van maria presentatie’ (plattegrond altaren nr. 52). Hier werden in 1635 en 1647 nog twee jonggestorven kinderen begraven, in 1663 gevolgd door moeder Johanna. Op 16 april 1666, vier dagen na zijn dood, vond ook meester Johan hier zijn laatste rustplaats. Ook zoon Wouter († 1687) en zijn echtgenote Mathea Catharina van Boxmeer († 1692) werden hier begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 391; Nieuw 100; Martini 184; Smits 208) *
In 1707 stond het graf op naam van Advt afhoorn. Tussen 1724 en 1752 werd het eigendom van de kerk. Martini situeerde de zerk in de noordelijke binnenzijbeuk van het koor, in de derde travee vanaf het transept, enkele meters ten oosten van de derde middenpijler. Deze locatie stemt overeen met de plek, achter den peler van maria presentatie, waar Catharina van Affoirden in 1634 werd begraven. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk naar zijn huidige locatie verplaatst.

Personen

Aaffoirden, Catharina van
 Aaffoirden, Jacob van
Aaffoirden, Johan van † 12-4-1666
 Aaffoirden, Willem van
Aaffoirden, Wouter van
Boxmeer, Mathea Catharina van
 Outheusden, Anthonis van
· zie ook: 64. Willem van Hout, 1670
· zie ook: 224. Judick van Outheusden, 1709
 Outheusden, Dircxken van
 Outheusden, Judick (Judith) van
· zie ook: 224. Judick van Outheusden, 1709
Tuyl, Johanna Jans van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.

Stamboom


klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie