Bron: Foto RCE

 

307 Arnt van Dommelen, 1561


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de zuidelijke travee, de noordoostelijke zerk van een groep van vier ten noordoosten van de noordwestelijke vieringpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 92 x 178 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. In het midden zien we een cirkel met rand waarbinnen het wapenschild, in reliëf, is opgehangen met een lint aan een ring die om de cirkelrand is aangebracht. Hierboven is vervolgens nog een kelk met hostie gegraveerd. De inscriptie bestaat uit diep gegraveerde en goed bewaarde letters.

Wapens

Doorsneden in verhouding 4:6; I gedeeld; a een paal; b een uitkomende leeuw; II drie drielingsbalken; of: Drie drielingsbalken; een gedeeld schildhoofd; I een paal; II een uitkomende leeuw.
Het Hs 1709, 35.3 geeft: Drie drielingsbalken; een gedeeld schildhoofd: I twee palen; II een uitkomende gekroonde leeuw.

Bijzonderheden

Arnt van Dommelen is de zoon van ene Adolf van Dommelen. Waarschijnlijk betreft het hier Adolf, zoon van de Bossche schepen Goyaert van Dommelen († 1455/6). Arnt is rond 1492 geboren en werd priester. Over zijn activiteiten op kerkelijk gebied is niets meer bekend dan wat op de grafsteen wordt vermeld: hij was als officiant in dienst van het kapittel. Wat dit precies inhield is onbekend. Wel weten we dat heer Arnt het grootste deel van zijn leven een huis aan de Papenhulst in ’s-Hertogenbosch bewoonde. In 1526 had hij dit pand samen met vrouwe Agnes Willems vanden Berge verworven, in 1528 droeg hij zijn helft aan haar over op voorwaarde dat hij er zijn hele leven zou mogen blijven wonen. En dat deed hij in redelijke welstand: in de belastinglijsten van het midden van de zestiende eeuw behoort hij gemiddeld tot de 33% hoogst aangeslagenen. Op 13 september 1559 werd heer Arnt, terwijl hij in de zogenaamde herenkelder aan de Papenhulst een glas wijn gebruikte, door de Heusdense schepen Gerit Mathys van Gerwen met zijn rappier in de rechterhand gestoken. De aanleiding is onbekend, het resultaat was dat heer Arnt de drie middelste vingers van zijn rechterhand niet meer kon gebruiken. Hij bestemde een erfrente op de Staten van Brabant voor de viering van vier wekelijkse missen op het altaar van Sint-Anna in de Sint-Jacobskerk, een stichting van bovengenoemde Agnes vanden Berge. Heer Arnt was de vader van vier natuurlijke kinderen. 1.

Geschiedenis

(Oud 195/278; Nieuw 276; Martini 134; Smits 168) *
In de oudste twee leggers wordt uitdrukkelijk gesproken van t’ graft van arnoldus van Dommelen. Tussen 1724 en 1752 werd het eigendom van de kerk.
In 1821 lag de zerk in het midden van de middelste travee van het noordtransept. Uit de leggers blijkt dat dit in 1707 al het geval was. Ten laatste in 1912 kwam de zerk op zijn huidige plek terecht.

Personen

 Berge, Agnes Willems vanden
 Dommelen, Adolf van
Dommelen, Arnt van † 24-6-1561
 Dommelen, Goyaert van
 Gerwen, Gerit Mathys van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie