Bron: Foto RCE

 

305 Willem van Emmerick, 1525


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de derde travee vanaf het noorden, ten noorden van de noordwestelijke vieringpijler

maten 72 x 144 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is ten zeerste afgesleten. De cirkel met het wapen is nog slechts een verdieping in het oppervlak. De tekstband links is volledig verdwenen. De versiering bestaat uit een tekstband met omgeslagen hoeken en in het midden een verdiepte cirkel. Deze cirkel was opgevuld met een vierpas waaraan met behulp van twee dichtgegespte riemen twee wapenschilden hingen.

Wapens

Alliantiewapen (2 schilden): 1 een omgewende haan; 2 [afgesleten].
In wapen 2 heeft vermoedelijk een emmer met opstaand hengsel gestaan, vergelijk zerk 233.

Bijzonderheden

Willem Willems van Emmerick kocht in de tweede helft van 1494 het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. Hij was (gewand)snijder van beroep en woonde eerst in de Visstraat en later aan wat toen de Zadelmakerstraat werd genoemd, de huidige Schapenmarkt. Hij pachtte bovendien diverse malen een aantal accijnzen van de stad. Uit de belastinglijsten van het begin van de zestiende eeuw blijkt dat Willem in snel tempo welvarender werd: in 1497 behoort hij nog tot de 69% hoogst aangeslagenen, in 1512 is hij opgeklommen tot de rijkste 19% van de Bossche bevolking. Willem was achtereenvolgens getrouwd met Agnes (wier achternaam we niet kennen) en met Margaretha († 1534/5), een dochter van Arnt die scheymaker. Uit beide huwelijken stammen kinderen. Jan, een zoon uit het tweede huwelijk, was de vader van Willem van Emmerick, die tussen 1579 en 1586 secretaris van ’s-Hertogenbosch was. Willem Willems van Emmerick overleed op 22 februari 1525 (de zerk is in nieuwjaarsstijl gedateerd) en werd in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Smits 73A) *
Het enige dat met zekerheid over de geschiedenis van de zerk gezegd kan worden, is dat hij ten laatste in 1912 op de huidige plek is terechtgekomen.

Personen

 Emmerick, Jan van
Emmerick, Willem van † 22-2-1525
· zie ook: 268. DaniĆ«l Loyen, 1547
· zie ook: 439. Peeter Aertssen van Hees, 1616

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie