Bron: Foto RCE

 

276 Andries Wynants, 1546


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de noordelijke travee, de noordelijke rij van vijf zerken, de tweede zerk vanaf het oosten

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 115 x 173 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een dwarse breuk over het ondergedeelte, waar – blijkens de onderbroken inscriptie aldaar – een gedeelte is verdwenen. Ook aan de randen zijn stukken verdwenen. Het bovengedeelte ligt in het oosten. Het oppervlak is erg vervaagd. Onderaan op het middenveld zijn nog de contouren te ontwaren van de bovenrand van een cirkel bestaande uit centrifugale streepjes. Hieronder kan men nog met enige moeite de schaduw van een kelk in reliëf ontwaren. We zien een tekstband die op de hoeken wordt onderbroken door vierpassen met de evangelistensymbolen. De inscriptie is in gotische letters.

Bijzonderheden

Heer Andries Wynant Wynants van Weert wordt in 1506 voor het eerst vermeld als pastoor van Dinther, een functie die hij zeker tot 1537 bleef vervullen. In 1507 kocht hij een huis aan de Hinthamerstraat in Den Bosch en vanaf 1510 wordt hij als beneficiant in de Sint-Jan vermeld. Aan het eind van zijn leven, in 1543, woonde hij in de Peperstraat in het huis van de beneficianten van de Sint-Jan, ter hoogte van het huidige nr. 10. Daar kreeg hij hooglopende onenigheid met zijn buurman, president-schepen Goeswijn van der Stegen, over een slecht functionerende afvoer. De Raad van Brabant in Brussel bemoeide zich ermee, wat ertoe leidde dat Andries Wynants door keizer Karel V als hertog van Brabant werd verordonneerd zijn buurman in diens rechten te herstellen. Heer Andries betaalde na zijn dood in 1546 als gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap de vereiste doodschuld. Zijn inschrijving is niet teruggevonden, of het moet zijn dat hij dezelfde is als her Andries van Weert tot Delft die in 1497/8 lid van de broederschap werd. Heer Andries werd begraven in het schip van de kerk onder een afbeelding van de kruisafneming. De uitvoerders van zijn testament droegen aan de kerkfabriek van de Sint-Jan een groot aantal liturgische voorwerpen en gewaden over die hij onder beheer had gehad, onder andere de ‘ciborie daerment sacrament in sett.1.

Geschiedenis

(Nieuw 620; Martini 42; Smits 181A) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1752 te boek als kerkgraf.
In 1821 lag de zerk in het middenschip, in de derde travee vanaf de viering. Vermoedelijk was dit ook de locatie waar Andries Wynants in 1546, zoals gezegd onder een afbeelding van de kruisafneming, werd begraven. Slechts enkele meters ten noordwesten hiervan bevond zich namelijk het Heilig-Kruisaltaar. Vermoedelijk werd de zerk tijdens de omvangrijke verplaatsingen van 1893 verlegd naar de huidige plek.

Personen

 Stegen, Goeswijn van der
Wynants, Andries † 23-4-1546

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie