Bron: Van Valkenburg BC

 

274 Jacop Hansen van Gangelt, 1636


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de noordelijke travee, de noordelijke rij van vijf zerken, de tweede zerk vanaf het westen

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 79 x 157 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De linkerbenedenhoek is opgevuld met een nieuw stukje steen. Een aantal letters van de inscriptie is niet meer te lezen. De zerk, zonder rand, toont aan de bovenzijde een vierregelige inscriptie. Middenonder is een kleine verdiepte cirkel zonder rand te zien met daarin een wapenschild. Dit schild is met een lint opgehangen aan een tak boven in de cirkel; de uiteinden van het lint vallen naast het schild naar beneden. Het grote middengedeelte van de zerk is leeg gebleven.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een 4 waarvan de verlengde dwarsbalk eindigt in een tweede 4 en in de verlengde paal onder de 4 een V, de paal onder rechts en links vergezeld van de letters I en G, alles bijeen de initialen van de begravene. Smits noemt dit handmerk een monogram.

Bijzonderheden

Hans Nicolaes van Gangelt kocht in 1580 het poorterschap van ‘s-Hertogenbosch. Hij was koopman van beroep en kocht in 1594 een huis in de Kerkstraat op de hoek met de Korte Putstraat. In 1604 was hij deken van de jonge schuts. In het eerste decennium van de zestiende eeuw verhuisde Hans naar Antwerpen, maar zijn zoon Jacob bleef in Den Bosch wonen. Deze Jacob was eveneens koopman van beroep, later wordt hij ook bierbrouwer genoemd. Hij woonde in het huis ‘Den (Ver)Gulden Helm’ aan de Hooge Steenweg. Jacob trouwde in mei 1615 met Elisabeth, dochter van Adriaen Momboirs en Mayken van Malsen. Het echtpaar hield tussen 1616 en 1628 een zevental kinderen ten doop in de Sint-Jan. Elisabeth Momboirs overleed in juni of juli 1654. 1.

Geschiedenis

(Oud 286; Nieuw 252; Martini 145; Smits 184B) *
In 1707 stond het graf te boek als t’ graft van Ganghgelt. Tussen 1724 en 1752 verviel het aan de kerk. Er werd in begraven tot het op 28 november 1797 vol was.
Op de plattegrond van Martini uit 1821 is de zerk terug te vinden in de middelste travee van het noordtransept, midden voor de eerste travee van de noordelijke buitenzijbeuk van het koor. Uit de leggers blijkt dat het graf hier in 1707 al lag. Hoewel de zerk op de plattegrond van Smits niet genummerd is, mag aangenomen worden dat hij in 1912 al op de huidige plek lag.

Personen

 Gangelt, Hans Nicolaes van
Gangelt, Jacop Hansen van † 8-10-1636
 Malsen, Mayken van
 Momboirs, Adriaen
 Momboirs, Elisabeth

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie