Bron: Foto RCE

 

273 Josina Lambert van Oerle, 1609


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in het noordtransept, de noordelijke travee, de meest westelijke zerk van de noordelijke rij van vijf zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 49 x 73 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De benedenrand van deze kleine zerk is verdwenen. De inscriptiezerk heeft een tekstband die wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen op de hoeken. De oorspronkelijke inscriptie bevindt zich in de tekstband; de inscriptie op het middenveld is duidelijk later aangebracht.

Bijzonderheden

De Josina Lamberts die op deze grafzerk wordt vermeld is Joostken, natuurlijke dochter van Lambert Jans van Oerle alias van Hersel. Lambert had bij zijn wettige vrouw Dircxken Spyckers, weduwe van Henrick van Zoemeren, voor zover bekend geen kinderen. Bij Anneken Otten verwekte hij echter vijf kinderen, onder wie Joostken. Deze kinderen kregen van hun vader ieder 200 gulden, van hun moeder erfden ze een kamer in het Paradijsstraatje, een zijstraatje van de Verwersstraat.
De tweede persoon op deze zerk is haar neef Jacop, enige zoon van Gerit Henricx de Bye en Maria, eveneens natuurlijke dochter van Lambert Jans van Oerle alias van Hersel bij Anneken Otten. Waarschijnlijk is hij dezelfde als mesmaker Jacob Gerits de Bye, die in 1629 een testament liet optekenen samen met zijn vrouw Mayke Anthonis van Beurden. Wanneer hij is overleden is niet op de zerk ingevuld en ook uit andere bronnen niet bekend. 1.

Geschiedenis

(Martini 363; Smits 184A) *
Vanwege het ontbreken van een registratienummer op de zerk is het niet mogelijk iets over het bezit van het graf te zeggen. In 1821 situeerde Martini de zerk in de doopkapel. Hoewel hij op de plattegrond van Smits niet is aangeduid, mag aangenomen worden dat hij in 1912 al op de huidige plek lag.

Personen

 Beurden, Mayke Anthonis van
 Bye, Gerit Henricx de
Bye, Jacop Gerits de
 Oerle alias van Hersel, Lambert Jans van
 Oerle alias van Hersel, Maria van
Oerle, Josina Lambert van † 1-3-1609
 Otten, Anneken
 Spyckers, Dircxken
 Zoemeren, Henrick van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie