Bron: Foto RCE

 

257 Jan Adriaens Millincx, 1604


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, de middelste van drie zerken tussen de tweede midden- en muurpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 86 x 169 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is in drie stukken gebroken. Er loopt een breuk dwars over de zerk onder het midden en een van links onder het midden naar de rechterbenedenhoek. Bovendien is het oppervlak van vooral het wapenveld erg glad geworden.
Op een rechthoekig verdiept middenveld is in reliëf het wapenschild weergegeven. De inscriptie met mooie diep gegraveerde letters is aangebracht op een band, aangegeven door gegraveerde lijnen, die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen.
De vormgeving van de zerk vertoont twee stijlen. De tekstband met omgeslagen hoeken heeft een traditionele vorm. Hiertegenover is het uitgebreide wapen duidelijk in een andere vormgeving weergegeven.

Wapens

Een dubbelkoppige adelaar; een hartschild met een schuinkruis, met in elk kwartier een bij. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: een gemetselde kuip waaruit een uitkomende dubbelkoppige adelaar.

Bijzonderheden

Jan Adriaen Lamberts Millinck of Millincx is tussen 1536 en 1538 geboren. Sinds 1561 was hij in ’s-Hertogenbosch werkzaam als procureur: hij voerde namens een procespartij het woord voor de Bossche schepenbank. Zo vertegenwoordigde hij in 1567 twee personen die in verband met de beeldenstormen van 1566 en de daaropvolgende troebelen waren gearresteerd. Hij wordt vaak als meester aangeduid, maar of en waar hij heeft gestudeerd is onbekend. Jan was geen geboren poorter, hij kocht op 5 mei 1573 het Bossche poorterschap.
Een jaar later kocht hij een huis aan de Kerkstraat, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Hij was getrouwd met Elisabeth Peter Vogels. Dit huwelijk bleef waarschijnlijk kinderloos, in ieder geval waren er bij het overlijden van Elisabeth geen kinderen meer in leven. Jans erfgenaam was Josina, een dochter van zijn broer Cornelis, gehuwd met schrijnwerker Aert Jacobs. In juni 1604, drie maanden voor hij overleed, was Jan nog peter bij de doop van hun dochter Nelleken in de Sint-Jan. 1.

Geschiedenis

(Oud 124; Nieuw 489; Martini 293; Smits 116A) *
Het graf stond in 1707 aanvankelijk op naam van Van Stockum, maar kwam voor 1724 in het bezit van de kerk.
Op de plattegrond van Martini uit 1821 ligt de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in het midden van de tweede travee vanaf het transept. Uit de leggers blijkt dat het graf zich hier in 1707 al bevond. Ten laatste in 1912 werd de zerk op de plek gelegd waar hij nu nog ligt.

Personen

 Jacobs, Aert
 Jacobs, Nelleken
 Millincx, Cornelis
Millincx, Jan Adriaens † 28-9-1604
 Millincx, Josina
 Stockum, N.N. van
Vogels, Elisabeth Peter

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie