Bron: Foto RCE

 

255 Adriaen Artsen Valck van Tilborch, 1625


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, de westelijke zerk van de middelste rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 85 x 151 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk vertoont een tweetal grote en een vijftal kleinere breuken. De grote breuken bevinden zich bovenaan, een rechte, en linksonderaan, een schuine. Het wapen is erg afgesleten. De rand van deze inscriptiezerk is slechts aangegeven door een simpel lintje op circa zes centimeter vanaf de rand. Midden onder de inscriptie bevindt zich een verdiepte cirkel met daarin een wapenschild.

Wapens

Een omgewende jachthoorn. Het schild hangend aan een lint dat is bevestigd aan een ring, welk lint zich aan beide zijden van het schild voortzet en eindigt in kwasten.

Bijzonderheden

Adriaen Aerts Valck van Tilborch wordt in de bronnen meestal aangeduid als Adriaen Aerts de Post. Hij was waarschijnlijk afkomstig uit Tilburg en wordt vanaf 1572 in de Bossche stadsrekeningen vermeld als bode namens de stad, eerst te voet, later ook te paard. Op 27 november 1577 kocht hij het poorterschap van ’s-Hertogenbosch. In 1578 verwierf hij het pand ‘De Blauwe Hond’ aan de Schapenmarkt en begon daar onder die naam een herberg. Adriaen was getrouwd met Gertruyt Peters van Neer, uit welk huwelijk minstens vijf kinderen stammen. Het echtpaar maakte in februari 1617 een testament ten overstaan van notaris Robert Sweerts, plebaan van de Sint-Jan. De zuster van Gertruyt, Henrixken, vond onder dezelfde steen haar laatste rustplaats. 1.

Geschiedenis

(Oud 129; Nieuw 490; Martini 294; Smits 114C) *
Het graf stond in 1707 en 1724 te boek als t’ graft van van Eijl in den bierwaegen. Op 7 augustus 1752 gaf Maria van Eijl, weduwe van Joannes Ransecremer, samen met haar broer te kennen het graf te willen verkopen. Dit gebeurde inderdaad, het kwam zodoende aan de kerk.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk, in de tweede travee vanaf het transept, een plek die hij blijkens de leggers ook in 1707 al innam. Uiterlijk in 1912 kwam hij op zijn huidige plaats te liggen.

Personen

 Eijl, Maria van
Neer, Gertruyt Peters van
Neer, Henrixken Peters van
 Ransecremer, Joannes
 Sweerts, Robert
Tilborch, Adriaen Artsen Valck van † 16-7-1625

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie