Bron: Foto RCE

 

253 Elysabeth van Amerongen, 1541


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, de middelste zerk van de noordelijke west-oostelijke rij van drie zerken

maten 75 x 123 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het oppervlak van de zerk vertoont vele beschadigingen. De inscriptie is nog maar gedeeltelijk te ontcijferen. De inscriptie bevindt zich in een tekstband met uitstulpende hoeken, waar de tekst gewoon doorheen loopt.

Wapens

Hs 1709, 145.2 geeft naast de tekst ook het wapen: Gedeeld; 1 een watermolenrad; 2 drie omgewende vogels. Bij het mansdeel staat de naam ‘Amerongen’.

Bijzonderheden

De tekst op deze zerk is nog maar zeer gedeeltelijk leesbaar, maar handschrift 1709, 145.2 geeft het volgende: ‘hier leet Begraven Juffrouw Elisabeth Dogter Joese/ van Amerongen van Gemonde die sterft 1540 den/ 11 Januarij.’ Over Elisabeth en haar vader is weinig bekend. Zij stamt uit een Hollandse familie Van Amerongen, waarvan in de veertiende en vijftiende eeuw diverse telgen schepenen van Dordrecht waren. Elisabeths grootvader Peter, zoon van Noyde van Amerongen, was getrouwd met Elisabeth, dochter van Joost van Holten en Margriet Willems van Dinther. Na de dood van haar ouders gingen hun goederen in Gemonde over in handen van Peter en Elisabeth. Hun dochter Maria trouwde met Jan Robberts van Veen en was de moeder van Jutta van Veen, tweede vrouw van de Bossche schepen Laureyns Pelgrom. Hun zoon Joost werd in 1531/2 gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Hij had bezittingen in diverse plaatsen, onder andere Gemonde, Schijndel, en Rosmalen. Deze Joost was de vader van Elisabeth, de naam van de moeder is onbekend. De sterfdatum op de zerk, 11 januari 1540, is zeer waarschijnlijk in paasstijl, in nieuwjaarsstijl overleed Elisabeth derhalve op 11 januari 1541. 1.

Geschiedenis

(Oud 515/?; Nieuw 553) *
Het graf stond in ieder geval vanaf 1752 te boek als kerkgraf.
Uit de locatieaanduidingen in de laatste drie leggers blijkt dat het graf in diezelfde periode in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip lag, in de tweede travee vanaf het transept. In deze travee ligt de zerk nu nog steeds.

Personen

Amerongen, Elysabeth van † 11-1-1540
 Amerongen, Maria van
 Amerongen, Noyde van
 Amerongen, Peter van
 Holten, Elisabeth van
 Holten, Joost van
 Pelgrom, Elisabeth
 Pelgrom, Joost
 Pelgrom, Laureyns
 Veen, Jan Robberts van
 Veen, Jutta van
 Willems van Dinther, Margriet

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie