Bron: Foto RCE

 

242 Lambert Jansen Verschout, 17de eeuw


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de tweede zerk vanaf het oosten van de noordelijke rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 72 x 105 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De tekstband wordt op de hoeken voorgesteld als zijnde omgeslagen. Middenonder bevindt zich een verdiepte cirkel zonder rand met daarin een wapenschild met een huismerk. Van het eerstvermelde sterfjaar zijn de laatste twee cijfers niet ingevuld.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een omgekeerde 4, waarvan de verlengde paal eindigt in een kruisje, met daaronder een V, en waarvan de verlengde dwarsbalk eindigt op een S-vormige haak of letter S met rechte hoeken. Het geheel ter hoogte van de V rechts en links vergezeld van de letters L en I. De letters L, I, V en eventueel S staan voor Lambert Iansen Verschout of Ver Schout.

Bijzonderheden

Lambert Verschout werd op 21 januari 1595 in de Sint-Jan gedoopt. Hij is een zoon van Jan van der Schout of Verschout, gezworen klerk ter secretarie, en Iken Jan Grevenraet. Jan overleed voor 1609, Iken hertrouwde met Anthony la Barre. Lambert trouwde op jonge leeftijd met Cornelia van Galen, uit welk huwelijk in de Sint-Jan op 4 juni 1617 een dochter Christina werd gedoopt. Ongeveer drie maanden later overleed Cornelia. Op 28 januari 1618 hertrouwde Lambert met Agnes, dochter van Anthonis Lamberts Cloot van den Huysberch en Jenneken Dircx van Scherpenberch. Uit dit tweede huwelijk werden tussen 1619 en 1626 vier kinderen in de Sint-Jan gedoopt. Lambert overleefde ook zijn tweede vrouw en wordt nog in 1647 vermeld. Van beroep was hij lakenkoper. Op de zerk is ruimte uitgespaard voor de sterfdatum van Lambert. Deze is echter niet ingevuld. Het is dan ook onzeker of hij daadwerkelijk onder deze zerk zijn laatste rustplaats heeft gevonden. 1.

Geschiedenis

(Martini 95; Smits 108A) *
De zerk van Lambert Jansen Verschout lag in 1821 in de noordelijke binnenzijbeuk van het middenschip, op de grens van de derde en vierde travee vanaf het transept, ten zuiden van de vierde middenpijler. Ten laatste in 1912 werd hij naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

 Barre, Anthony la
Galen, Cornelia (Neylten) van
 Grevenraet, Iken Jan
 Huysberch, Agnes Cloot van den
 Huysberch, Anthonis Lamberts Cloot van den
 Scherpenberch, Jenneken Dircx van
 Verschout, Christina
 Verschout, Jan
Verschout, Lambert Jansen

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie