Bron: Foto RCE

 

241 Peter Willems, 1606


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, de derde zerk vanaf het oosten van de noordelijke rij van vier zerken

maten 71 x 122 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk over het midden van de zerk. Het wapen is vervaagd. De inscriptie bevindt zich op een tekstband met omgeslagen hoeken. In het midden van de zerk zien we een wapenschild gegraveerd dat met een lint aan een haak hangt.

Wapens

Het wapen op de zerk is totaal afgesleten. Hs 1709, 169.3 geeft als wapen een hand- of huismerk, bestaande uit twee omgekeerde over elkaar geplaatste V’s waarop, uitgaande van de onderste V, een Latijns kruis.

Bijzonderheden

De zangers van de Sint-Jan waren in gezamenlijke dienst van het kapittel van de Sint-Jan en van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Op 30 juni 1574 komt op de loonlijst van de Broederschap mr. Peter als nyeuwe sangmr. voor. Op 4 november 1574 liet deze Peter Willems zijn zoon Willem in de Sint-Jan dopen. Mr. Goyaert Lombaerts van Enckevoirt, veelvuldig schepen van de stad en gezworen lid van de Broederschap, en de echtgenote van organist Lodewijk van Heymissem traden hierbij op als getuigen. In 1586 woonde Peter in het blok van de Hinthamerstraat. Hij is tot aan zijn dood in 1606 zangmeester van de Sint-Jan en van de Broederschap gebleven. 1.

Geschiedenis

(Oud 122; Nieuw 494; Smits 108B) *
In ieder geval vanaf 1707, maar waarschijnlijk ook al voor 1650 stond het graf geregistreerd als kerkgraf. Blijkens de locatieaanduidingen in de leggers lag het graf in ieder geval vanaf 1707 in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de derde travee vanaf het transept. Voor 1912 werd de zerk verlegd naar zijn huidige plek, een travee zuidelijker.

Personen

 Enckevoirt, Goyaert Lombaerts van
 Heymissem, Lodewijk van
Willems, Peter † 24-1-1606
 Willems, Willem

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie