Bron: Foto RCE

 

239 Antony van Sommeren, 1642


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, tussen de derde en vierde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 106 x 255 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De goedbewaarde zerk heeft zowel een schuine breuk over het ondergedeelte als over de linkerbenedenhoek.
De eenvoudige wapen- en inscriptiezerk heeft geen afsluitende randen. Middenbovenin is in reliëf een cirkel uitgehouwen, waarbinnen het schild hangt aan een lint dat om de cirkelrand bovenaan is geslagen. De uiteinden van het lint hangen links en rechts af naast het schild en eindigen in kwasten. De inscriptie valt op door de keurige verdeling van de letters in kapitalen en het praktisch ontbreken van contracties. Alleen het laatste sterfjaar is niet ingevuld. Verder is het ondergedeelte, iets meer dan de helft van de zerk beslaand, volledig blank gebleven.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I een uit de deellijn komende gepantserde rechterarm met opgeheven zwaard in de hand, en in de schildvoet een doodshoofd boven twee kruiselings geplaatste beenderen; II een hand- of huismerk.
Het hand- of huismerk bestaat uit een weerhaak met door de paal twee verkorte schuinbalkjes.
In Hs 1709, 100.2 is het wapen ingekleurd: Gedeeld; I in rood een uit de deellijn komende gepantserde rechterarm met opgeheven zwaard in de hand, en in de schildvoet een doodshoofd boven twee kruiselings geplaatste beenderen, alles van zilver; II in blauw een gouden hand- of huismerk.

Bijzonderheden

Antony van Sommeren werd op 28 augustus 1629 benoemd tot ritmeester van een vaan arquebousiers, haakbusschieters, in dienst van de Republiek. Kort na de verovering van de stad in september 1629 zal deze compagnie als onderdeel van het nieuwe Staatse garnizoen in ’s-Hertogenbosch zijn gelegerd. Over Antony’s herkomst is niets bekend. In 1630 was hij getuige bij de doop van een kind van de luitenant van ritmeester Bacx. In 1641 kocht hij een huis aan de Papenhulst. Hij was getrouwd met Antonia van Beuningen. Hun dochter Elisabeth was getrouwd met Henrick Wylde, kapitein van een compagnie Engelse infanterie. Dochter Margriet was echtgenote van Maurits van Lintdorp. In welke relatie Clara van Sommeren – de laatste persoon die op deze zerk wordt vermeld – tot Antony van Sommeren staat, is onbekend. Aangezien haar sterfdatum niet is ingevuld is het onzeker of Clara daadwerkelijk onder deze zerk is begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 122; Nieuw 483; Martini 291; Smits 106) *
Zeker vanaf 1752 stond het graf geregistreerd als kerkgraf.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het transept, ten zuidwesten van de tweede arcadepijler, overeenkomstig de locatieaanduidingen in de drie laatste leggers. Vermoedelijk lag hij echter al eerder op deze plek, vanaf 1707. Tussen 1821 en 1912 werd hij naar zijn huidige plek overgebracht.

Personen

Beuningen, Antonia van
 Lintdorp, Maurits van
Sommeren, Antony van † 26-1-1642
Sommeren, Clara van
 Sommeren, Elisabeth van
 Sommeren, Margriet van
 Wylde, Henrick

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie