Bron: Foto RCE

 

230 Ermken Christoffels Kemps, 1558


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vierde travee vanaf het transept, de westelijke zerk van de middelste rij van vier zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 70 x 118 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk dwars over het midden van de zerk.
De inscriptie is aangebracht op een band die wordt weergegeven als zijnde omgeslagen op de hoeken. Op het middenveld zien we een wapenschild gegraveerd dat met een dichtgegespte riem afhangt van een knoestige tak.

Wapens

Drie beslagen horens, waarvan die linksboven omgewend.
In Hs 1709, 52.2 lijken de drie horens alle dezelfde stand te hebben.

Bijzonderheden

Christoffel Kemp was lakenkoopman en diverse malen deken van het Bossche kramersambacht. In de periode 1539-1542 was hij een van de goede mannen van de stad. In 1529/30 was hij gezworen lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap geworden. Hij was tweemaal getrouwd, eerst met Elisabeth Pauwels Wynants, vervolgens met Christina van de Laerschot. Christoffel overleed op 8 april 1544. Een van zijn kinderen, uit welk huwelijk is onbekend, was Ermgart of Ermken. In 1538 verkocht de stad een lijfrente op haar leven. Ze was gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Ermken werd begijn op het Bossche begijnhof en werd in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Nieuw 591; Martini 354; Smits 109A) *
Uit de leggers blijkt dat het graf in ieder geval vanaf het midden van de achttiende eeuw ‘onbequaam tot begrafenissen’ was, omdat delen van de fundering in de weg zaten.
Het graf lag in 1821, maar zeker al vanaf het midden van de achttiende eeuw, in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het westen, ten zuidoosten van de eerste middenpijler. Het ziet er naar uit dat de zerk zich al in 1912 op zijn huidige plek bevond.

Personen

 Kemp, Christoffel
Kemps, Ermken Christoffels † 6-7-1558
 Laerschot, Christina van de
· zie ook: 386. Hadewich Keymp, 1505
 Wynants, Elisabeth Pauwels

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie