Bron: Van Valkenburg BC

 

23 Jan Collert, 1517


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, ten noordwesten van de vierde pijler van de schiparcade

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 73 x 105 cm
steensoort grijze hardsteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is nu een volledig leeg vlak. Vroeger was op de zerk een tekstband te zien met omgeslagen en opgebolde hoeken en in het midden een grote driepas waaraan door middel van dichtgegespte riemen twee wapenschilden zijn opgehangen.

Wapens

Alliantiewapen (2 schilden): 1 gedeeld; I doorsneden; a drie molenijzers; b gepaald van zes stukken; II een dubbelkoppige adelaar; 2 gedeeld; I doorsneden; a twee dwarsbalken, waarvan maar een ingetekend; b twee palen; een schildhoofd met twee vierbladen; II een lelie, vergezeld boven van een barensteel met drie hangers (?) en beneden van drie blokjes (2,1).

De barensteel lijkt op een dwarsbalk te zijn aangebracht. Omdat er geen vrouw wordt genoemd, weten we niet of het alliantiewapen hier een echtpaar of een ouderpaar betreft. In Hs 1709, 45.2 wordt het wapen als volgt omschreven: 1 gedeeld; I drie palen; een schildhoofd met drie molenijzers (2,1); II een dubbelkoppige adelaar; 2 gedeeld; I doorsneden; a twee dwarsbalken; b drie palen; een schildhoofd met twee rozen; II bezaaid met blokjes, waarop een lelie, vergezeld boven van een barensteel met drie hangers. Bij het tweede wapen of de linkerhelft daarvan wordt de familienaam Maren gegeven.

Bijzonderheden

Jan Collarts of Collert stamt uit een Bossche verversfamilie. Zo was zijn broer Peter († 1545/6) tussen 1523 en 1544 ettelijke malen deken van het verversambacht, Peters zoon vervulde die functie tussen 1554 en 1565 viermaal. Jan is een zoon van Herman Peters Collarts († 1505/6) en Johanna Jacobs van Houweningen. Ook hij was verver van beroep. Hij bezat het huis ‘De Spyker’ aan de Vughterdijk. In 1514/5 liet hij zich inschrijven als gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Jan overleed op jonge leeftijd. 1.

Geschiedenis

(Martini 358; Smits 49A) *

Op de plattegrond van Martini uit 1821 is de zerk van Jan Collert terug te vinden in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de zuidwesthoek van de tweede travee vanaf het westen. In deze hoek lagen vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot in de negentiende eeuw uitsluitend kerkgraven. De kans is dus groot dat ook het graf van Jan Collert in deze periode eigendom was van de kerk. Tussen 1821 en 1912 werd de zerk op zijn huidige plek gelegd.

Personen

Collert, Jan † 7-10-1517
 Collert, Peter
 Collerts, Herman Peters
 Houweningen, Johanna Jacobs van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie