Bron: Foto RCE

 

225 Kathelijn Roevers van Veghel, 1577


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vijfde travee vanaf het westen, aan de oostzijde van de vierde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 107 x 170 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De gaaf bewaarde zerk toont een tekstband onderbroken door hoekvierpassen met daarin in reliëf de vier evangelistensymbolen. In het midden van de zerk bevindt zich het wapenschild, dat met een lint aan een afgezaagde knoestige tak hangt. De tekst boven en onder het wapen is een eeuw na dato aangebracht voor leden van een andere familie.
Alle teksten zijn gegraveerd.

Wapens

Drie molenijzers.

Bijzonderheden

Over Kathelyn Roevers van Veghel die in 1577 onder deze zerk is begraven, is niets met zekerheid te zeggen. Is zij wellicht dezelfde als Lyntken, dochter van Herman Rovers van Vechel, die in 1549/50 gewoon lid werd van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap?
Bij de later bijgeschreven drie personen gaat het om twee kinderen van Jan Reyners Loyen of Loden. Dochter Jenneken trouwde op 2 augustus 1636 met Aert Aerts van Berlicum (of zoals op de zerk staat: van Balcum). Uit dit huwelijk werden minstens zeven kinderen geboren. Na de dood van haar eerste man hertrouwde Jenneken met bakker Evert Andries van Berlicum, welk huwelijk kinderloos bleef. Haar broer Henrick was bakker en korenkoper van beroep. Hij was in 1639 in het huwelijk getreden met Magdalena Martens, uit welk huwelijk minstens drie kinderen werden gedoopt. Van de laatste persoon op de zerk, Jacob van Os, is niets met zekerheid te zeggen. 1.

Geschiedenis

(Oud 107; Nieuw 510; Martini 319; Smits 101A) *
De oudste legger maakte in 1707 melding van een graft van Loode. Dit wordt in de legger van 1724 herhaald, maar vanaf het midden van de achttiende eeuw ontbreken de eigendomsgegevens.
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, in de vierde travee vanaf het transept, ten noordoosten van de vierde middenpijler, een plek die hij al zeker sinds 1707 innam. Vanaf minstens 1912 ligt hij ten oosten van diezelfde middenpijler.

Personen

 Berlicum, Aert Aerts van
 Berlicum, Evert Andries van
Loyen, Henrick
 Loyen, Jan Reyners
Loyen, Jenneken
 Martens, Magdalena
Os, Jacob van
 Vechel, Herman Rovers van
Veghel, Kathelijn Roevers van † 20-12-1577

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie