Bron: Foto RCE

 

219 Anoniem


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de vierde travee vanaf het westen, ten noordoosten van de derde muurpijler

maten 140 x 135 cm
steensoort 
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft het boven- en het benedenstuk van een zerk, welke stukken nu tegen elkaar zijn gelegd. Vóór het aanwezige gegraveerde nummer is een ouder cijfer, mogelijk een 5, weggekapt.
De zerk vertoont verdiepte tekstbanden met eveneens verdiepte hoekvierpassen. Banden en vierpassen zijn leeg en mogelijk oorspronkelijk opgevuld geweest met koperen platen. Op het boven- en ondergedeelte bevinden zich identiek symmetrische frontonachtige versieringen met een gestileerde bloem, waarvan de steel door S-vormige figuren wordt gesteund, en links en rechts daarvan omgewende vogels (pauwen?).

Geschiedenis

(Oud 55; Nieuw 509) *
In de oudste twee leggers staat het graf geregistreerd op naam van Nieuwenhoff. Op 21 juni 1752 werd het graf van mevrouw Nieuwenhof, weduwe Ingelraij, overgeboekt op naam van haar kleindochter Helena Carsmans. In de daaropvolgende leggers zijn geen gegevens meer terug te vinden die betrekking hebben op het bezit van het graf.
Blijkens de oudste twee leggers lag het graf in de vierde travee van de zuidelijke buitenzijbeuk, gerekend vanaf het transept. In de overige leggers is sprake van de zuidelijke binnenzijbeuk. Kennelijk bevond het zich dus precies op de grens van de beide zijbeuken. Wanneer de zerk op zijn huidige plek is terechtgekomen is niet bekend. Pas op de plattegrond van 1991 is hij weer terug te vinden.

Personen

anoniem
 Carsmans, Helena
 Ingelraij, N.N.
 Nieuwenhof(f), N.N.

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie