Bron: Foto RCE

 

210 Dirck Spliethoff, 1711


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, de middelste van de noordelijke rij van drie zerken

maten 85 x 108 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een gedeelte van een zerk; boven en onder zijn gedeelten verdwenen. Verder loopt er een breuk in de lengterichting over de zerk. De huidige inscriptie, waarvan verschillende letters zijn vervaagd, is later aangebracht. Links en rechts zijn nog vaag enkele sporen van letters zichtbaar in wat oorspronkelijk een tekstband moet zijn geweest.

Bijzonderheden

Smits kon destijds van de oorspronkelijke inscriptie in de tekstband nog enkele woorden ontcijferen. Hij vermeldt ter plekke de volgende tekst ‘hic [jacet sepultus vene]rabilis vir, dominus Jacobus […] Wa . s [ . .] ... die octava.
Dirck of Diderich Spli(e)thoff was een van de ouderlingen en diakenen die op 6 september 1688 het huis ‘De Wolsack’ aan de Verwersstraat aankochten om op die plaats een lutherse kerk te bouwen. Hij was gehuwd met ene Dirickjen. Uit hun huwelijk werd in in 1692 in de lutherse kerk een zoon Peter Adrian gedoopt en in 1694 een tweeling Jacobus Henricus en Petronella Theodora. 1.

Geschiedenis

(Oud 312; Nieuw 467; Smits 89C) *
In de oudste legger staat het graf aanvankelijk te boek als kerkgraf. Dirck Spliethoff kocht het dus tussen 1707 en zijn overlijden op 24 september 1711. In de legger van 1724 staat het nog steeds te boek als gravt van Spliethoft. Op 17 juni 1752 vond de overboeking plaats op naam van Maria Catharina Spliethof, dochter van wijlen Jacobus Spliethof en Allegonda Spierinx. Deze laatste was opnieuw getrouwd en wel met Martinus Beekvelt. De leggers van 1779 en 1804-1805 vermelden verder geen gegevens meer over het bezit van het graf.
Het graf lag in ieder geval vanaf 1707 tot in het eerste decennium van de achttiende eeuw in de noordelijke binnenzijbeuk van het schip, in de eerste travee vanaf het westen, dan wel tussen deze laatste en de Lieve-Vrouwekapel. Wanneer de zerk naar de huidige locatie is overgebracht is niet bekend.

Personen

 Beekvelt, Martinus (x A. Spierinx)
 N.N., Dirickjen
 Spierinx, Allegonda
 Spliethof, Jacobus
 Spliethof, Maria Catharina
Spliethoff, Dirck † 24-9-1711
 Spliethoff, Jacobus Henricus
 Spliethoff, Peter Adrian
 Spliethoff, Petronella Theodora

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie