Bron: Foto RCE

 

206 Antony Bruynincx, 1623


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, hoog tegen de zuidelijke buitenmuur tussen de tweede en derde muurpijler

maten 120 x 80 cm
steensoort zwart marmer
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Het betreft een epitaaf bestaande uit een dikke marmeren plaat die rust op twee ijzeren voluten die in de muur zijn vastgemaakt. De inscriptie in kapitalen is aangebracht op de marmeren steen. Middenonder is een uitstulping, waarop het wapen is aangebracht. De letters zijn verguld en ook het wapen is in kleuren weergegeven.

Wapens

Alliantiewapen (ouders?) (1 schild, rond): Gedeeld; 1 in goud twee zwarte dwarsbalken en in een rood vrijkwartier drie gouden leeuwen; 2 drie zwarte verkorte palen, uitgaande van de bovenrand.

Bijzonderheden

De familie Bruynincx heeft in de vijftiende en zestiende eeuw de nodige geestelijken voortgebracht. Zo was Anthonis Bruynincx († 1529) kanunnik te Oirschot en pastoor te Bergeijk en was zijn broer Jan pastoor van Luyksgestel en kanunnik in Hilvarenbeek. Hun broer Huybert, die in 1490 in Leuven ging studeren, was in 1510 pastoor van Luyksgestel en bezat beneficies in Bergeijk en Hilvarenbeek.
Anthonis, een van de kinderen van Huybert, ging in 1526 in Leuven studeren. Hij heeft daarna waarschijnlijk een tijd in ’s-Hertogenbosch gewoond en vestigde zich ten slotte in Antwerpen, waar hij als apotheker werkzaam was. Uit zijn huwelijk met Maria Maes werden verschillende kinderen geboren, onder wie mr. Thomas (1544-1588), medicus en regent van de pedagogie de Burcht te Leuven. Een andere zoon, Anthonis, was in 1539 geboren, waarschijnlijk in ’s-Hertogenbosch. Hij behaalde in Leuven de titel van licentiaat in de theologie en werd priester. Vanaf 1569 was hij als kanunnik verbonden aan het kapittel van de Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch. Van 1570 tot 1594 was hij deken van het dekenaat ’s-Hertogenbosch, één van de veertien dekenaten van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Van 1594 tot zijn dood was hij aartsdiaken van het Bossche bisdom. In die rol zien we hem actief bij diverse visitaties van kloosters in en rond de stad. Vanaf 1590 bewoonde hij een huis aan de Oude Dieze. Hij overleed op 16 juni 1623 in de leeftijd van 84 jaar. 1.

Geschiedenis

(Smits 315) *
Martini plaatste deze epitaaf op zijn plattegrond uit 1821, aangegeven door een apart tekentje, tegen den Zuidermuur bij No 358. De bijbehorende zerk (Martini 358) lag in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in de tweede travee vanaf het westen. De epitaaf van Antony Bruynincx bevindt zich nu nog steeds op dezelfde plek als in 1821.

Personen

 Bruynincx, Anthonis (x M. Maes)
Bruynincx, Antony † 16-6-1623
 Bruynincx, Huybert
 Bruynincx, Jan
 Bruynincx, Thomas
 Maes, Maria

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie