Bron: Foto RCE

 

194 Jan Crestien, eerste helft 17de eeuw


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten noordwesten van de eerste middenpijler

maten 61 x 106 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zwaarbeschadigde zerk laat nog de contouren zien van een lauwerkrans om wat op een wapenschild lijkt en van een rechthoekige cartouche daaronder.

Bijzonderheden

Hs 1709 170.1 vermeldt als opschrift van deze zerk: Hier leet begraven Jan Crellien/ wapenmaker sterft den. De tekst op de zerk is sterk afgesleten en moet al aan het begin van de achttiende eeuw moeilijk leesbaar zijn geweest. Een wapenmaker met de naam Jan Crellien, zoals in het handschrift genoemd, is in ’s-Hertogenbosch onbekend. Wel vinden we in 1616 een harnasmaker Johan Cretien in de bronnen vermeld. Deze is vermoedelijk te identificeren met harnasmaker Jan Christiaens of Corstiaens. Cretien of Crestien zou dan een verfranste vorm van Christiaen zijn; de vorm van de letters ‘st’ in het woord ‘sterft’ op de zerk lijkt erg veel op de 4e en 5e letter van de achternaam van de begravene: waarschijnlijk staat er dan ook Crestien in plaats van Crellien. Jan Christiaens, harnasmaker, was militair van beroep, hij diende als ruiter onder de heer van Grobbendonk. In 1606 trouwde hij met Jenneken Jans Gruyters. Het echtpaar liet vanaf 1607 diverse kinderen dopen in de Sint-Jan. De familie woonde in ‘Het Swert’ in de Zadelstraat, de tegenwoordige Schapenmarkt. Jan vinden we het laatst vermeld in 1640. Hij is dan al weduwnaar en draagt een erfcijns uit twee huizen Achter de Mandemakers over aan Goyaert Martens van Duijsel, de man van zijn dochter Barbara. Jan is voor 1648 overleden. In dat jaar verkopen zoon Jan en dochter Barbara huizen Achter het Oude Stadhuis en Achter de Minderbroeders en drie kamers in het Aert Berwoutstraatje, alle afkomstig uit de nalatenschap van hun vader. 1.

Geschiedenis

Het graf kan niet getraceerd worden in de leggers en ook door Martini wordt de zerk niet genoemd.

Personen

 Crestien, Barbara
Crestien, Jan
 Duijsel, Goyaert Martens van
 Gruyters, Jenneken Jans

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie