Bron: Foto RCE

 

192 Dirck van Erp, 1614


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het transept, ten noordwesten van de eerste middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 105 x 146 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Waarschijnlijk is de onderrand van de zerk verdwenen.
De zerk heeft een eenvoudige rand, aangegeven door een lijn. Middenboven zien we een verdiepte cirkel met rand waarin het wapenschild in reliëf met een lint is opgehangen aan de cirkelrand. Hieronder bevindt zich de uitgebreide inscriptie.

Wapens

Een hand- of huismerk: Een verkorte breedarmige open schuinbalk, waar overeenheen eenzelfde linkerschuinbalk overtopt met een omgekeerde V, met in de kwartieren van rechts naar links en van boven naar beneden de initialen D D V en E = Dirck Dircx van Erp. De eerste D en de E zijn op de tekening uit circa 1900 niet en niet geheel meer te lezen, maar in Hs 1709, 136.2 en Hs Martini nr. 308 nog wel.

Bijzonderheden

Timmerman Dirck Dircx van Erp was getrouwd met Eerken Peters van Tartwyck. Beiden werden in de Sint-Jan begraven. Hun eenich successeur ende erffgenaem was hun zoon Dirck, die eveneens timmerman van beroep was. Hij woonde aan de Oude Dieze en bezat ook elders in de stad onroerend goed. Vanaf 1624 wordt hij vermeld als een van de paalmeesters van de stad, in welke functie hij percelen opmat en taxeerde en geschillen over begrenzingen tussen percelen beslechtte. In 1608 trouwde Dirck met Hilleken Adriaen Martens van Rosmalen, uit welk huwelijk minstens acht kinderen stammen. Dochter Eylken overleed op jeugdige leeftijd op 27 juli 1640 (zoals oorspronkelijk ook op de zerk stond vermeld volgens Hs 1709, 136.2) en werd bij haar grootouders begraven. Dochter Elisabeth, geboren in 1616, trad in 1639 in het huwelijk met de apotheker mr. Wouter van Achelen. Dochter Arnolda of Eerken huwde Jan Willems Dachverlies. Deze twee dochters verdeelden in 1658 de nalatenschap van hun ouders. Moeder Hilleken is bij haar schoonouders begraven. Vader Dirck overleed naar aller waarschijnlijkheid in 1658. Op de zerk is ruimte is uitgespaard voor Dircks sterfdatum, die echter niet is ingevuld. Dat maakt het aannemelijk dat Dirck niet onder deze zerk is begraven. 1.

Geschiedenis

(Martini 308; Smits 120B) *
In 1821 lag de zerk in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip, in het midden van de derde travee vanaf het transept. Nog voor 1912 werd hij naar de huidige plek verlegd.

Personen

 Achelen, Wouter van (x E. van Erp)
· zie ook: 420. Willem Jansen Goebels, 1558
 Dachverlies, Jan Willems
Erp, Dirck van † 15-7-1614
 Erp, Elisabeth van
· zie ook: 420. Willem Jansen Goebels, 1558
Erp, Eylken van
Rosmalen, Hilleken Adriaen Martens van
Tartwyck, Eerken Peters van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie