Bron: Foto RCE

 

185 Jan Jans Gerits Laureyns van Eyndhoven, 1545


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het transept, ten noordwesten van de tweede middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 101 x 169 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband die op de hoeken wordt onderbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. De inscriptie loopt door boven op het middenveld.

Bijzonderheden

Jan Jan Gerit Laureyns van Eyndhoven was een Bossche poorter die goederen in Orthen bezat. Zo verkocht hij in 1515 Jans van Eyndovens wyel in de parochie Orthen alsmede het recht om in dat meertje te vissen. Jan was getrouwd met Christina, een dochter van Jan, natuurlijke zoon van Jan Bailiaerts. Christina’s broer Alart († 1520) was deken van het kapittel van de Sint-Jan. Een andere broer, Willem (circa 1469-1539/40), vervulde meer dan dertig jaar de functie van groenroede, gerechtelijke bode van de stad. Jan stierf op 19 augustus 1545, Christina was waarschijnlijk al eerder overleden.
De laatste persoon die op deze zerk wordt vermeld is Jenneken Aert Dircx van Erp. Johanna, dochter van Arnt van Erp liet zich in 1555 inschrijven als gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Mogelijk staat zij eveneens in relatie met de familie Bailiaerts. Christina’s derde broer Peter was tweemaal getrouwd geweest, eerst met Jutta Dircx van den Bevinck of Beverdyck, daarna met Elisabeth Adams die Lu. Uit een van deze huwelijken stamt een dochter Anna, die uit haar huwelijk met Dirck Arnts Gerits van Swaenbergen of van Vechel een zoon Arnt had, die gegoed was in Erp. Mogelijk is Jenneken een dochter van deze laatste uit zijn huwelijk met Jenneken Jan Jacops. 1.

Geschiedenis

(Oud 151A; Nieuw 345; Martini 277) *
Zeker vanaf 1707 stond het graf geregistreerd als kerkgraf. Wel werd er gewoon in het graf begraven, zoals blijkt uit een vermelding in de legger van 1752-1755 dat het graf in juli 1759 vol is.
In 1821 lag de zerk in de noordelijke travee van het zuidtransept. De locatie op basis van de oude en nieuwe registratienummers lijkt hiermee overeen te stemmen. De zerk werd dus vanaf 1707 tot 1821 niet of nauwelijks verplaatst. Na 1821 komt de zerk pas in 1991 weer op een plattegrond voor, en wel op de plek waar hij nu nog ligt.

Personen

 Bailiaerts jr., Jan
 Bailiaerts sr., Jan
 Bailiaerts, Alart
 Bailiaerts, Anna
Bailiaerts, Christina
 Bailiaerts, Peter
 Bailiaerts, Willem
 Bevinck, Jutta Dircx van den
 Erp, Arnt van
Erp, Jenneken Aert Dirks van
Eyndhoven, Jan Jans Gerits Laureyns van † 19-8-1545
 Jacops, Jenneken Jan
 Lu, Elisabeth Adams die
 Swaenbergen, Arnt van
 Swaenbergen, Dirck Arnts Gerits van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie