174 Anoniem


DETAILS |BESCHRIJVING|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, in het midden tussen de vierde arcade- en middenpijler

maten 145 x 268 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk, die nu helemaal leeg is, toont verdiepingen die vroeger met een ander materiaal, mogelijk koper, zijn opgevuld geweest. Hierop wijzen vooral de twee koperen afgebroken nagels.

Geschiedenis

(Oud 433; Nieuw 321) *
In de oudste legger wordt gesproken van de kelder van hr van der Helst. In 1724 stond het graf op naam van Guiliam van der Helst. Op 17 juni 1752 werd de kelder eigendom van de op dat moment enige nog levende dochter van Guilliam van der Helst, Maria, echtgenote van de Heer Professor Gerardus Havercamp. Op 9 februari 1774 werd de kelder verkocht aan Cornelis van der Heijden. 1.
Uit de locatieaanduidingen in de leggers blijkt dat de kelder in ieder geval vanaf 1707 tot in de negentiende eeuw in de viering van de kerk lag, in de buurt van het middenschip. Wanneer de zerk op de huidige plek terechtkwam is niet bekend. Smits vermeldt hem in 1912 niet. Pas op de plattegrond van 1991 komt de zerk weer voor, en wel op de huidige plek.

Personen

anoniem
 Havercamp, Gerardus
 Heijden, Cornelis van der
 Helst, Guiliam van der
 Helst, Maria van der

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie