Bron: Foto RCE

 

142 Jenneken Jans Zierneels, 1626


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de tweede travee vanaf het westen, ten westen van de eerste vrijstaande arcadepijler

maten 70 x 114 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De inscriptie bevindt zich op een band die op de hoeken wordt voorgesteld als zijnde omgeslagen. Hij loopt verder aan de bovenzijde van het middenveld. De rest van de zerk is leeg.

Bijzonderheden

Jan Jan Jacops Zierneels (ook: Ci(e)rneels, Chi(e)rneels, Si(e)rneels, Tsi(e)rneels) en zijn vrouw Maria Aert Hermans van Asperen hadden drie dochters. Peterken was gehuwd met Henrick Henrick Henricx de Hont, Jenneken en Heilken bleven ongehuwd en werden begijnen op het Bossche begijnhof. Jenneken, aldaar woonachtig in het huisje ‘Inden Eenhoren’, schonk in 1620 een erfrente op de Staten van Brabant ten behoeve van de grote infirmerie van het begijnhof. Haar zuster Heilken, in 1586/7 gewoon lid geworden van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, maakte het beleg en de val van ’s-Hertogenbosch in 1629 mee en bleef in de stad wonen. Zij maakte in 1631, 1635 en 1639 testamenten. Kort voor juli 1646, wanneer haar erfgenamen een erfdeling van haar nagelaten goederen aangaan, zal zij zijn overleden. Zij werd bij haar zuster in de Sint-Jan begraven. 1.

Geschiedenis

(Oud 195/465; Nieuw 394; Smits 83C) *
Minstens vanaf 1707 behoorde het graf toe aan de kerk. Het maakte deel uit van een groep kerkegraften die niet gebruijckt worden. Deze lagen in ieder geval vanaf 1752, maar vrijwel zeker ook al eerder, in de noordwesthoek van de kerk in de noordelijke binnen- en buitenzijbeuk. Dit was hoogstwaarschijnlijk ook de oude locatie. Hoewel het niet goed leesbaar is op de plattegrond, lijkt Smits de huidige locatie aan te geven. Wanneer de zerk hier werd neergelegd is onbekend.

Personen

 Asperen, Maria Aert Hermans van
 Hont, Henrick Henrick Henricx de
Zierneels, Heilken Jans
· zie ook: 426. Henrick Jans Zierneels, 1607
 Zierneels, Jan Jan Jacops
Zierneels, Jenneken Jans † 8-2-1626
· zie ook: 426. Henrick Jans Zierneels, 1607
 Zierneels, Peterken

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie