Bron: Foto RCE

 

137 Maria van Brecht, 1620


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke binnenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het westen, voor de doopkapel, de middelste van de westelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 141 x 233 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Met uitzondering van de gegraveerde tekst is de zerk sterk afgesleten. Slechts de contouren van het hoofdwapen middenboven en van het bandwerk dat de rechthoekige tekstcartouche omgaf, zijn nog te ontwaren. Rond 1900 waren links en rechts naast het hoofdwapen nog tweemaal twee kwartierwapens te onderscheiden met rechte banderollen erboven, waarvan de precieze voorstelling en letters in 1709 al niet meer te lezen waren.

Wapens

Alliantiewapen ouders (1 schild, ruitvormig): Gedeeld; I een leeuw; over alles heen een geschaakte schuinbalk; II drie koeken, beladen met een hermelijnstaartje; een vrijkwartier: geschaakt met een vrijkwartier, beladen met een merlet of eendje. Het schild hangend aan koorden, bevestigd aan krulwerk boven het wapen, en eindigend in kwasten.
Kwartieren, alle ruitvormig: alle vier afgesleten.
Le Grand Théatre (1734) geeft aan de kwartieren de namen Breght en Monix. Omdat de zerk al in Hs 1709, 159.1 geen kwartierwapens meer geeft, zal hij beide wapendelen hebben toegeschreven.

Bijzonderheden

Maria van Brecht is de dochter van Jan Jacobs van Brecht en Anna Monix. Haar vader was ridder, heer te Diegem bij Brussel en vanaf de jaren twintig van de zestiende eeuw tot zijn dood in 1545 ettelijke malen schepen van de stad Brussel. Haar moeder († 1580/1) was een dochter van de Bossche schepen Jan Monix († 1526). Een andere dochter uit dit huwelijk, Barbara, was gehuwd met Nicolaes Gerits van Vladeracken, heer van de Nemerlaer te Haaren. Maria daarentegen bleef ongehuwd. Zij had vele bezittingen in het zuiden van Brabant, regelmatig machtigde zij voor de Bossche schepenen zaakwaarnemers voor haar goederen in de kwartieren van Brussel, Leuven en Antwerpen. Ze was evenwel woonachtig in ’s-Hertogenbosch, in de Kerkstraat, waar ze ook overleed. 1.

Geschiedenis

(Oud 436; Nieuw 65-; Martini 67; Smits 2) *
In 1707 en 1724 stond het graf te boek als t’ graft van Juffr bregt. Tussen 1724 en 1752 werd het eigendom van de kerk. Op de plattegrond van Martini uit 1821 is de zerk terug te vinden in het middenschip van de kerk, in de eerste travee vanaf het westen, als de meest zuidelijke van een rij van vijf zerken. Hij lag hier in ieder geval in 1707 al. Tussen 1821 en 1912, vermoedelijk in 1893, werd hij verplaatst naar de huidige plek.

Personen

 Brecht, Jan Jacobs van
Brecht, Maria van † 11-4-1620
 Monix, Anna
 Monix, Barbara
 Monix, Jan
 Vladeracken, Nicolaes Gerits van

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie