Bron: Van Valkenburg BC

 

122 Jan de Haen, 1607


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de middenbeuk van het schip, de derde travee vanaf het westen, de westelijke van twee zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 105 x 203 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is erg afgesleten. Van de inscriptie op het middenveld zijn slechts enkele disparate letters nog te ontcijferen. Ook van het wapen zijn nog slechts vage contouren te zien.
De zerk is in twee velden verdeeld. Bovenin bevindt zich het wapen in reliëf. De onderhelft bestaat uit een inscriptieplaat, die aan de bovenzijde een drietal elementen van bandwerk heeft. Om de zerk loopt een tekstband die wordt aangegeven door een simpele gegraveerde lijn. Hierbinnen is een latere inscriptie aangebracht.

Wapens

Een hart. Het schild hangend aan een lint uit de helm komend. Helm. Dekkleden. Wrong. Helmteken: een haan.
Hs 1709, 215.1 geeft slechts de tekst met betrekking tot Ludovicus (sic) Bungeler. Gezien het helmteken ligt de identificatie van het wapen met Joannes de Haen uit Grave voor de hand en niet met kanunnik Judocus Bungeler.

Bijzonderheden

Op de grafsteen worden twee Gravenaars vermeld. Over de ene, Jan de Haen, is niets met zekerheid bekend. De andere, Joost Bungeler of Bungelaer, is waarschijnlijk in 1583 geboren, studeerde te Leuven, alwaar hij in 1604 de graad van licentiaat in de vrije kunsten behaalde. Minstens vanaf 1615 was hij rector van het altaar van Sint-Michiel in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 11). Tot 1623 was hij kanunnik te Heusden, in dat jaar verwierf hij een kanunniksdij in de Bossche Sint-Jan. Kort daarop overleed hij. 1.

Geschiedenis

(Oud 444; Nieuw 637; Martini 59; Smits 32) *
Het graf stond in 1707 op naam van Sturm. De legger van 1724 vermeldt de overboeking op naam van Renes Sturm, Mr Smit in de Postelstraat. Tussen 1724 en 1752 kwam het graf in het bezit van de kerk.
In 1821 lag de zerk in het middenschip van de kerk, in het midden van de tweede travee vanaf het westen, een plek waar hij in ieder geval vanaf 1707 al te vinden was. Smits situeerde de zerk in 1912 in de derde travee van het middenschip, even ten noordoosten van de tweede zuidelijke arcadepijler van het schip, gezien vanaf het westen. Bij de aanleg van vloerverwarming in 1981 werd hij enkele meters zuidelijker gelegd, op zijn huidige plek.

Personen

Bungeler, Joost
Haen, Jan de † 17-6-1607
 Sturm, Renes

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie