Bron: Van Valkenburg BC

 

111 Jan Jansen van den Gevel, 1635


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de middenbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het westen, de derde zerk vanaf het noorden van een rij van zeven zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 135 x 263 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

Er loopt een breuk over de linkerbenedenhoek. De zerk is tegenwoordig praktisch leeg; alleen van de randinscriptie is nog een gedeelte leesbaar. Van het wapen in het midden en de vierpas die het omgaf is niets overgebleven.
De zerk had een tekstband die op de hoeken werd onderbroken door vierpassen met daarin de evangelistensymbolen. In het midden bevond zich een vierpas waaraan het wapenschild met een gegespte riem is opgehangen.

Wapens

Alliantiewapen echtpaar (1 schild): Gedeeld; I een hand- of huismerk [Van den Gevel]; II een hand- of huismerk [Andriesse].
Het hand- of huismerk van de man bestaat uit een paal met onderaan een haak naar links die tevens de letter V vormt, waarboven in de paal de letters V en G, respectievelijk in de top en in het midden, en tegenover de haak tegen de paal de letter E [= VGEV = Van de Gevel]. Volgens het handschrift Martini (nr. 66) was de onderzijde van het merk beschadigd; de auteur van het handschrift 1709, 144.2, interpreteerde de E als H.
Het merk van de vrouw bestaat uit twee schuinkruisgewijs geplaatste afgewende haken, de schildranden rakend, en over het snijpunt een smalle breedvoetige dwarsbalk, eveneens de randen rakend. Volgens de handschriften Martini en 1709 staat dit merk vrij in het schilddeel.

Bijzonderheden

Jan Jansen van den Gevel was een welvarende Bossche linnenlakenkoopman, die veel onroerend goed, cijnzen en pachten in en rond ’s-Hertogenbosch bezat. Vanaf 1605 woonde hij in het huis ‘In de Drie Roosen’ aan de Schapenmarkt. Hij was getrouwd met Luytgart of Lucretia, een dochter van Andries Marcelis Geverts van Orten en Elisabeth Reyners Potteye. Zij overleefde haar man enkele jaren en overleed tussen 1639 en 1645. Twee van hun zonen trouwden met dochters van Nicolaes van Ophoven, een broer van Michael Ophovius, de laatste Bossche bisschop voor de val van de stad in 1629. Jan van den Gevel junior huwde met Henrica van Ophoven, vestigde zich als koopman te Antwerpen, alwaar hij in 1627 overleed. Henrick van den Gevel, op 25 november 1603 gedoopt in de Sint-Jan, trouwde met Anna van Ophoven († 20-9-1656) en was wijnkoopman te ’s-Hertogenbosch. Een derde zoon, Andries, werd op 4 februari 1602 in de Sint-Jan gedoopt. 1.

Geschiedenis

(Oud 435; Martini 66; Smits 33) *
In ieder geval vanaf 1707 tot 1724 stond het graf op naam van Jan Janssen van de Gevel.
In 1821, en hoogstwaarschijnlijk al vanaf 1707, lag de zerk in het middenschip, in de eerste travee vanaf het westen, voor het torenportaal, de derde van zes zerken vanaf het zuiden. Tussen 1821 en 1912 werd hij naar de huidige plek verlegd.

Personen

Andriesse, Lucretia
Gevel, Andries van den
 Gevel, Henrick van den
Gevel, Jan Jansen van den † 14-11-1635
 Gevel, Jan van den † 1627
 Ophoven, Anna van
 Ophoven, Henrica van
 Ophoven, Nicolaes van
 Ophovius, Michael
· zie ook: 467. Franciscus van Ghestel, 1640
 Orten, Andries Marcelis Geverts van
 Potteye, Elisabeth Reyners

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie