Bron: Foto RCE

 

520 Maryken Ansems Gril, 1615


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, de eerste travee vanaf het transept, ten noordwesten van de tweede muurpijler

maten 85 x 175 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk heeft een tekstband die linksboven begint en op de andere hoeken is weergegeven als uitstulpende rechthoekjes. Binnen deze band bevindt zich geen inscriptie (meer). Onder de inscriptie op het middenveld is een wapenschild aangebracht, waarvan de bovenzijde uit twee gebogen lijnen bestaat, de zijkanten ingezwenkt zijn en de onderzijde de vorm heeft van een driepas.

Wapens

Een hand- of huismerk, bestaande uit een 4, waarvan de verlengde paal in een V staat, met tussen de 4 en de V de letter S, en op het einde van de verlengde dwarsbalk een omgewende 4 waarvan de paal een L vormt. Het geheel wordt vergezeld van een aantal letters: rechts en links van de S de initialen A en G en rechts en links van de V de letters E, waarvan de bovenhoek en de top van de V samenvallen, en R, met daarboven een plat streepje.
Het valt op dat de initialen ASG niet betrekking hebben op de begravene, Maeyken Ansems Gril, maar mogelijk op haar vader Ansem Gril.
De initialen ER of EVR zijn vooralsnog niet te verklaren.

Bijzonderheden

In 1612 kocht Ansem Jans Gril, metser ende steenhouwer, een huis in de Korte Putstraat. Hij was waarschijnlijk afkomstig van Maastricht en had zich begin zeventiende eeuw in ’s-Hertogenbosch gevestigd. Later kocht hij nog meer panden in de Korte Putstraat en in 1620 verkocht hij ‘Den Cleynen Closbogel’ en ‘Den Grooten Closbogel’ in die straat. Ansem was getrouwd met Elisabeth en liet in 1614 een dochter Geertruyt en in 1617 een dochter Anna dopen in de Sint-Jan. Wie was nu Mariken Ansems Gril die volgens de zerk in 1613 is overleden? Over haar is in de geschreven bronnen vooralsnog niets teruggevonden. Was zij de eerste vrouw van Ansem of wellicht een jong gestorven dochter? 1.

Geschiedenis

(Oud 44; Nieuw 556; Smits 271) *
In 1707 stond het graf op naam van Remunt. Tussen 1724 en 1752 kwam het in het bezit van de kerk.
Uit de leggers blijkt dat het graf zich in ieder geval vanaf begin achttiende eeuw in de zuidelijke buitenzijbeuk van het schip bevond, in de tweede travee vanaf het transept. Ten laatste in 1912 kwam de zerk op zijn huidige plek te liggen.

Personen

 Gril, Anna
 Gril, Ansem Jans
 Gril, Geertruyt
Gril, Maryken Ansems † 6-8-1613
 N.N., Elisabeth
 Remunt, N.N.

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie