Bron: Foto RCE

 

504 Adrianus van Heeswijck, 1558


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de zuidelijke buitenzijbeuk van het koor, de derde travee vanaf het transept, de oostelijke van twee zerken tegen de zuidwand

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 76 x 99 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De rechterbovenhoek van de zerk is verdwenen. Verder valt het op dat de zerk goed bewaard is gebleven, waarschijnlijk als gevolg van het feit dat hij sinds lange tijd onder een biechtstoel ligt. Twee gegraveerde lijnen geven in de vorm van een cirkel de tekstband met daarin de gegraveerde inscriptie, beginnend midden bovenaan. In het midden gedeelte is verder een eveneens gegraveerde kelk met hostie te zien.

Bijzonderheden

Adriaen Huyberts van Heeswijk verwierf op 30 maart 1557 de capelrye van Sint-Anthonius en Sint-Sebastiaan in de kapel van Sint-Anthonis te ’s-Hertogenbosch. Volgens zijn grafsteen was hij kapelaan van de Bossche kapitteldeken Gerard van Gameren, die op 18 juli 1558 overleed aan de gevolgen van de pest en in het hoogkoor van de Sint-Jan werd begraven. Heer Adriaan overleed zo’n twee weken later op 3 augustus. 1.

Geschiedenis

(Oud 195/173?; Nieuw 204; Martini 244; Smits 301) *
Het lijkt erop dat het graf zeker vanaf het begin van de achttiende eeuw eigendom was van de kerk. Dit geldt in ieder geval voor de periode na 1752. In 1756 werd opgemerkt dat het graf vol was.
De plattegrond van Martini toont de zerk in de zuidelijke binnenzijbeuk van het koor, tegen de noordkant van de vierde middenpijler vanaf het transept. Deze locatie gold in ieder geval vanaf 1752, maar misschien ook al minstens een driekwart eeuw eerder. Smits kende de zerk zelf niet, maar baseerde zich voor de inscriptie en een beschrijving van de zerk op het handschrift Martini. Op zijn plattegrond uit 1912 komt de zerk dan ook niet voor. Wel op die van 1991, hij ligt dan op de huidige plek.

Personen

 Gameren, Gerard van
Heeswijck, Adrianus de † 3-8-1558

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie