Bron: Foto RCE

 

412 Wesselus van de Loe, 1506


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke kooromgang, tegen de pijler die de eerste straalkapel vanaf het transept scheidt van de tweede

maten 83 x 176 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is erg glad geworden. De gotische letters zijn nog maar moeilijk leesbaar en van de kelk met hostie zijn nog slechts de contouren te zien. De tekstband is op de linkerboven- en benedenhoek weergegeven als zijnde omgeslagen. De rechterboven- en benedenhoek zijn anders afgebeeld, als gevouwen naar onder en naar boven. Op het middenveld is in een kleine, iets verdiepte cirkel zonder rand een kelk met hostie weergegeven. Opvallend hierbij is dat de voorstelling van de kelk op zijn kop staat ten opzichte van de inscriptie.

Bijzonderheden

Wessel van de Loe werd in 1482 kanunnik van het kapittel van de Sint-Jan. Hij trad diverse malen op als gemachtigde van het kapittel. In 1498 kocht hij een huis aan de Wevershuls. Over zijn herkomst is niets bekend, gezien zijn naam was hij wellicht van Kleefse of Nederrijnse oorsprong. Ook buiten de stad vervulde hij geestelijke functies: in 1487 wordt hij vermeld als pastoor van Sint-Huibrechts-Lille, in 1498 als scholasticus van het kapittel van Sint-Oedenrode. In 1490/1 was heer Wessel gewoon lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap geworden. Vanaf 1494 was hij als deken verantwoordelijk voor de liturgie in de Broederschapskapel, rond die tijd werd hij bovendien gezworen broeder van de Broederschap. In de rekeningen van de Broederschap wordt hij soms ook ‘Wessel van Meloe’ genoemd. Wessel werd begraven in de Broederschapskapel, de huidige Sacramentskapel. 1.

Geschiedenis

(Smits 221A) *
Op de zerk ontbreekt het registratienummer en in de leggers zijn derhalve geen gegevens over dit graf terug te vinden.
Zoals gezegd werd Wessel van de Loe in 1560 in het toenmalige koor van de Lieve Vrouwe Broederschap begraven. Op de plattegrond van Martini is de zerk niet terug te vinden. Hoewel Smits in 1912 wel een beschrijving van de zerk gaf, is deze ook op zijn plattegrond niet terug te vinden en evenmin op die van 1947 en 1978. In 1982 werd de zerk tijdens restauratiewerkzaamheden aangetroffen onder de vloer van de Sacramentskapel. Daarna werd hij op zijn huidige plek gelegd.

Personen

Loe, Wesselus van de † 14-1-1506

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie