Bron: Foto RCE

 

40 Anthonis Wouters van Heeswijk, 1611


DETAILS |BESCHRIJVING|WAPENS|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de derde travee vanaf het transept, ten noordwesten van de derde middenpijler

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 74 x 152 cm
steensoort maaskalksteen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk toont een tekstband die op de hoeken is voorgesteld als zijnde omgeslagen. De inscriptie is in gegraveerde letters. In het midden zien we het wapenschild dat met een lint is opgehangen aan een haak. Lint, haak en de randen van het schild zijn gegraveerd; het wapen zelf is in reliëf.

Wapens

Een omgewende stappende vogel (zwaan of gans). In Hs 1709, 165.1 staat de vogel niet omgewend.

Bijzonderheden

Anthonis Wouters van Heeswijk is rond 1547 geboren. In 1572 wordt hij vermeld als rector van het altaar van Sint-Joost in de Bossche Sint-Jacobskapel. Op dat moment was hij nog geen priester, een waardigheid die hij midden jaren 1580 wel bezat. Hij was toen meester van de Bonifanten, een stichting voor arme scholieren. In 1588 werd hij rector van de kapellen van het kasteel te Heeswijk. Vanaf midden jaren 1580 bezat hij verder een beneficie in de Bossche Sint-Jan. Heer Anthonis was tevens actief als notaris. Op 10 april 1600 wist hij ten slotte een kanunniksdij in de Sint-Jan te verwerven. Hij werd begraven bij het Sint-Jorisaltaar in de Sint-Jan (zie plattegrond altaren nr. 41). 1.

Geschiedenis

(Oud 253; Nieuw 367; Martini 109; Smits 61A) *
In ieder geval vanaf 1707 tot in de negentiende eeuw stond dit graf te boek als kerkgraf. Het Sint-Jorisaltaar, in de buurt waarvan Anthonis Wouters van Heeswijk in 1611 werd begraven, bevond zich vlak bij de plaats die Martini in 1821 aan de zerk gaf, namelijk in de noordelijke buitenzijbeuk van het middenschip, in het midden van de tweede travee vanaf het transept. Omdat de leggers deze locatie bevestigen, zal de zerk in ieder geval tot 1821 op zijn oorspronkelijke plaats zijn blijven liggen. Tussen 1821 en 1912 kwam hij op zijn huidige plek terecht.

Personen

Heeswijk, Anthonis Wouters van † 8-8-1611

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie