Bron: Van Valkenburg BC

 

4 Jan Wouter, 1579


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

in de noordelijke buitenzijbeuk van het schip, de eerste travee vanaf het westen, de middelste zerk van de west-oostelijke rij van drie zerken

locatie in 1821 volgens Martini (zie plattegrond)
maten 58 x 87 cm
steensoort maaskalksteen met witte aders
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De zerk is nu helemaal leeg. De versiering die er vroeger was te zien, betrof een tekstband met een inscriptie in gotische letters, die op de hoeken werd voorgesteld als zijnde omgeslagen. De tweede helft van de inscriptie, in kapitalen, bevond zich op het middenveld.

Bijzonderheden

Het zogenaamde Schermersoproer van 1 juli 1579 is wel omschreven als de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. De reeds lang sluimerende spanning tussen staats- en koningsgezinden, tussen calvinisten en katholieken, kwam die dag tot gewelddadige uitbarsting in een bloedig gevecht op de Bossche Markt. Een ooggetuige beschrijft dit in dramatische bewoordingen: ‘inne dese furie was den vader tegens dat kynt, den eenen broeder tegens den anderen, oomen, neffen ende geswaghers tegens een.’ Aan het einde van die dag werden een veertigtal doden en zo’n 120 gewonden geteld. Kort daarop koos de stad definitief voor het kamp van de koning en ontvluchtte een groot aantal inwoners de stad.

Een van de slachtoffers van de furie van 1 juli 1579 was Jan Wouters. De namen van de meeste gesneuvelden zijn niet overgeleverd. Heymannus Voicht noemt een zestal slachtoffers aan katholieke kant. De naam van Jan Wouter, die volgens zijn grafzerk tijdens de furie was neergeschoten, komt niet voor op die lijst. Noch van hem, noch van Henrick Wouters die op 29 juli op dezelfde manier aan zijn einde kwam, zijn bijzonderheden bekend.

Over de derde persoon op deze zerk, Nicol.. van Houbraken, zijn vooralsnog geen nadere bijzonderheden te vermelden. 1.

Geschiedenis

(Martini 37; Smits 47A) *

In 1821 lag de zerk in het middenschip van de kerk, in de vijfde travee vanaf het westen. Vermoedelijk werd hij tijdens de grootscheepse zerkverplaatsingen van 1893 verlegd naar de plek waar hij nu nog ligt.

 

Personen

Houbraken, Nicol... van
Wouters, Henrick
Wouters, Jan † 1-7-1579

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie