Bron: Foto RCE

 

372 Philips Steenhouwer, 1582


DETAILS |BESCHRIJVING|BIJZONDERHEDEN|GESCHIEDENIS|PERSONEN|REAGEER


huidige plaats    

aangebracht in de westelijke buitenmuur van het portiek van het zuidtransept, tussen twee steunberen op circa drie meter hoogte

maten 72 x 87 cm
steensoort zachte lichtbruine steen
inscripties 


klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Beschrijving

De steen is in de lengte in tweeën gebroken en de rechterbovenhoek is erg beschadigd, zodanig dat hier de inscriptie niet meer is te lezen. De oorspronkelijke zerk heeft slechts een inscriptie, zonder enige andere versiering.

Bijzonderheden

Philips Philips is rond 1533 geboren in Abe, waarschijnlijk is dat het plaatsje Abée nabij Hoei. Waar hij zijn opleiding heeft gevolgd is onbekend, wel weten we dat hij zich rond 1555 als steenhouwer in ’s-Hertogenbosch vestigde. Hij was verbonden aan de bouwloods van de Sint-Jan en heeft daarnaast ook werkzaamheden verricht voor verschillende andere opdrachtgevers zoals de stad ’s-Hertogenbosch, de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en het clarissenklooster. Voor dat klooster heeft hij in 1560/1561 ‘beelden op die capitelen geset voer die poort ende heeft inden rug van elcken beelde een yseren oege met loot ingegoten ende inde muere aen eenen haeck geanckert’. 1.
Rond 1560 werd de omgeving van ’s-Hertogenbosch onveilig gemaakt door een gewelddadige bende die het vooral gemunt had op arme huysluyden rontsomme deser stadt ten platten lande. De hoogschout wist de bende op te rollen, zestien bendeleden belandden ten slotte in 1563 op de brandstapel. Eén van die zestien was ene Jan Garetz van Fellu, een rondtrekkende Waalse steenhouwer. Uit de verhoren bleek dat deze enkele dagen onderdak had genoten bij zijn collega-steenhouwer Philips Philips in ’s-Hertogenbosch. Ook Philips werd daarom gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. De zaak liep uiteindelijk voor Philips met een sisser af: de schout kon medeplichtigheid niet bewijzen en Philips kwam weer op vrije voeten. 2.
Philips wordt in de bronnen soms aangeduid als Philips Philips of Philips de Steenhouwer, vaak ook als Philips van Namen. Hij was getrouwd met Gertruyt, dochter van Jacob de Hont van Cleve en Christina Wolffaert. Zij was omstreeks 1527 geboren en overleed op 6 oktober 1574. Philips stierf op 2 juni 1582. Het echtpaar had minstens één zoon, Philips, eveneens werkzaam als steenhouwer. 3.

Geschiedenis

(Smits 317) *
Smits geeft de steen niet aan op zijn plattegrond, maar vermeldt dat deze was aangebracht in de buitenmuur ten westen van het zuiderportaal. Hij was dus al zeker sinds 1912 op de huidige plek te vinden. Waarschijnlijk echter bevond de steen zich altijd op deze plaats in de muur en heeft hij nooit gediend als liggende zerk. Daarvoor pleiten zowel het gebruikte materiaal – zachte zandsteen – als de wijze van inmetselen.

Personen

 Fellu, Jan Garetz van
Hont, Gertruyt de
 Hont, Jacob de
 Steenhouwer jr., Philips
Steenhouwer sr., Philips † 2-6-1582
 Wolffaert, Christina

Legenda:
† begraven in de Sint-Jan
vet: hoofdbegravene.
Grafzerk    
 
Naam    
 
E-mail    
 
Reactie    
 
Verifcatie    
 
 

Uw browser ondersteunt geen Flash of bezit geen recente Flash versie